Culin'Art

Legényfogó leves

Alias tárkonyos raguleves:-) Miért legényfogó? Hát próbáljátok ki! Nemcsak a legényeket ejti rabul, mindenkit, aki megkóstolja. Annyira finom ízharmóniát alkot a tárkony a citrommal, tejszínnel, babérlevéllel. Egyszerűen isteni!:-) Ezt még annak is érdemes kipróbálnia, aki amúgy nem nagy „leveses”! Ilyen hűvös őszi estéken pedig kifejezetten jól esik egy finom, jó meleg tányér leves. :)

 

Hozzávalók:

1 fej hagymaTárkonyos raguleves

2 ek. zsír/étolaj

30 dkg pulyka aprólék/ sertés comb

3 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

½ db zeller + zöldje

½ db karalábé

2 gerezd fokhagyma

kevés zöldborsó

só, bors, majoránna, vegeta

2 ek. mustár

1 babérlevél

½ citrom leve

1 dl főzőtejszín

1 dl tejföl

1 ek. liszt

1 kk. tárkony

 A leves elkészítése

Elkészítés:

Kockázzuk fel a hagymát, húst, karikázzuk fel a répákat, daraboljuk fel a zellert és karalábét. Ezzel is meg is van az előkészítés, kezdhetjük a levest főzni. A hagymát a zsiradékot megfonnyasztjuk kicsit, utána mehet bele az apróra vágott hús, amit „fehérre” sütünk. Ekkor hozzáadjuk a zöldségeket is, és kicsit megpirítjuk. Felöntjük vízzel és beletesszük a fűszereket, kivéve a tárkonyt. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük addig, amíg meg nem puhul a hús. Közben 1-2x megkóstoljuk, hogy elég fűszeres-e. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel kézi habverővel jól kikeverjük egy nagyobb edénybe, majd a leves levéből fokozatosan adjunk hozzá 1-1 merőkanál folytonos kevergetés közben, összesen kb. 1 litert. Utána folytonos kevergetés közben visszaöntjük a levesbe, végül hozzáadunk a tárkonyt. Még 1-2 percig összefőzzük, és tálalhatjuk is. (Fontos, hogy a tárkonnyal ne főzzük sokáig, mert elveszti az aromáját!) Én nem mondanám magam „levesesnek”, de ez a leves az illatával és az ízével újra és újra meghódít. Tán inkább leány rabul ejtő levesnek kellene hívni? :-)

 Culin’Art a Facebook-on is =>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!