Flódni, az isteni karácsonyi sütemény

Kb. 5 évvel ezelőttig azt se tudtam, hogy létezik ez a süti. De örülök, hogy megismertem! 🙂 Annak meg még jobban, hogy mostanában már cukrászdákban is bekerült. Otthon is elkészíthetitek ám! Nem nehéz, inkább csak időt kell rá szánni, de megéri! Tömény finomság! 🙂

Hozzávalók:

Tésztához:

60 dkg liszt

38 dkg margarinflodni_DSCN1371

1 mk. só

7 dkg cukor

2 dl hideg víz

1 dkg élesztő

Mák- és diótöltelékhez:

40-40 dkg cukor

2-2 dl víz

50-50 dkg őrölt mák és darált dió

7-7 dkg mazsola

Almatöltelékhez:

1,25 kg alma

30 dkg cukor

6 dkg zsemlemorzsa

½ tk. őrölt fahéj

1 citrom reszelt héja

Atetejére:

1 tojás a lekenéshez

flodni_DSCN1373

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a vízben felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Kicsit ragacsos maradhat, az nem baj. Letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.flodni_tesztaja

A máktöltelékhez a vizet felforraltjuk, majd hozzáadjuk a cukorral elkevert mákot, majd a mazsolát is, és hűlni hagyjuk. A diótölteléket is hasonlóképp készítjük el. Az almákat megpucoljuk.flodni_tolteleke

A sütőt 170°C-ra előmelegítjük. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. 2 adagot 25×40 centisre nyújtjuk, vajjal megkent tepsi hátára tesszük, villával megszurkáljuk, kb. 10 perc alatt elősütjük őket egyesével. A sütő hőmérsékletét 220°c-ra emeljük (légkeveréses sütőben 200 °C-ra).

Ezután a tepsit kivajazzuk. Egy tésztalapot belesimítunk (még nyerset), vizes késsel rásimítjuk a diótölteléket, rá egy elősütött lap kerül, arra a máktöltelék, arra ismét egy elősütött lap.flodni_osszeallitasa

Az almatöltelékhez az almát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Mielőtt levet engedhetne az előzőekre rétegezzük, végül az utolsó kinyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tetejét a felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel.flodni_DSCN1370

 Tartsatok velem a budapesti Szuperinfó hasábjain és a Culin’Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jó!flodni_DSCN1371

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!