Ezt a receptet Facebook-on láttam meg. Egy kedves salsás ismerősöm osztotta meg, hogy milyen finom és egyszerű sütemény. Nagyon guszta volt a kép, így ránéztem a receptre, hogy tényleg olyan egyszerű-e, mint amilyen nagyszerű. És határozottan az! Számtalanszor (10+) megsütöttem már több társaságnak is, és mindenhol nagy sikert aratott. Sőt, sokan a receptjét is elkérték, hogy maguk is megsüthessék.
Ahol a DIABETIKUS elkészítéshez változik a hozzávaló azt mellé írom kékkel 🙂
Hozzávalók:
ízlés szerint fahéj
10 dkg margarin
15- 20 dkg kristálycukor (ki mennyire édesen szereti, ill. mennyire édes az alma) / 8-12 dkg gyümölcscukor vagy xillit
1 csg. vaníliás cukor / 10g vaníliás fruktóz (=gyümölcscukor) – ezt ált. 20 g-os csomagban lehet kapni
1 citrom reszelt héja
2 db tojás
1 dl tej
15 dkg liszt / 15 dkg fehér tönkölyliszt v. durumliszt
1 csg. sütőpor
Elkészítés:
Egy tortaforma aljába és oldalára sütőpapírt teszünk. A meghámozott, felszelelt almát szépen körbesorakoztatjuk 2-3 rétegben, majd megszórjuk 5 dkg cukorral és fahéjjal.
A margarint felolvasztjuk (tűzhelyen vagy mikroban), majd hozzáadjuk előbb a „vizes” (tojás, tej, reszelt citromhéj), majd a „száraz” (maradék cukor, vaníliás cukor, liszt, sütőpor) hozzávalókat, és kézi habverővel jól kikeverjük. A masszát az almaszeletekre öntjük, majd elegyengetjük.
Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, a tálcát „fordítva” rárakjuk, majd egy hirtelen mozdulattal kifordítjuk. Így kerül felülre az almás része, amelyről a sütőpapírt még így melegen óvatosan lehúzzuk. Ha kihűlt, a tetejét még egy kis fahéjjal megszórjuk, és már találhatjuk is.
Forrás: Mindmegette.hu
Örülök, hogy ízlett 🙂 Az alma édességétől is függ a cukormennyiség, én is van, hogy kevesebbet használok. Sőt, ízlések és pofonok. Aki szereti a savanykásságot, az alapból kevesebb cukrot tegyen bele. Ha jól sejtem te is ezért tettél bele kevesebbet már elsőre 🙂
Nagyon finom tenyleg! Csak kevesebb cukrot tettem bele!