Kelt fahéjas/kakaós csiga

Imádom a fahéjat, a fahéjas dolgokat, imádom azt az illatot, amikor valami fahéjas dolog sül a sütőben. Alig bírom kivárni, hogy kész legyen!:-) A fahéjas csiga pedig pékségben választáskor is az egyik kedvencem. Ezért jó 2 éve egy napon úgy döntöttem, hogy ideje megsüssem otthon. Félve kerestem receptet, tartva attól, hogy mennyire bonyolult lesz, de ez nagyon egyszerű: csak 1 hengert kell elkészíteni, és azt felszeletelve lesznek a csigák.

 

Hozzávalók (egy közepes méretű, magas peremű tepsibe):

Tésztához:fahejas_csiga

40 dkg liszt

2 tojássárgája

5 dkg élesztő

4 dkg vaj

4 dkg cukor

3 dl langyos tej

1 csipet só

Töltelékhez:

14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor

10-15 dkg vaj

kb. fél csg. (de akár több is:-) ) fahéj/ 3-4 ek. kakaópor

„Öntetnek”:

2 dl tejszín + ízlés szerint cukor

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben kis cukorral, közben a több hozzávaló (liszt, só, cukor, vaj, tojássárga) már mehetnek a tálba (én kelesztő tálat használok, azt légmentesen le lehet zárni). A felfuttatott élesztőt is ráöntve összegyúrjuk, dagasztjuk picit (2-3 perc), majd ¾ órát meleg helyen kelesztjük (vagy már ekkor bekapcsolom a sütőt, vagy a radiátorhoz húzok egy széket, és arra teszem, így lesz meleg helyen). Még a tésztára várunk kikeverjük a tölteléket. Akkor jó, amikor már kissé habos. Mikor megkelt a tészta téglalap alakúra nyújtjuk (kb. ½ cm vastagon), megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Éles késsel kb. 3 cm széles karikákat vágunk belőle.  A tepsit sütőpapírral kibéleljük (oldalán is), majd a karikákat egymástól kb. 2-3 centinyire fektetjük. Újra jól letakarjuk és meleg helyen kb. még fél órát kelesztjük, amíg a csigák összeérnek. Ekkor a tetejüket tojással megkenjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon (kb. 175 0C-on) megsütjük. Amikor a tetejük már piros kivesszük, és meglocsoljuk a cukorral összemelegített tejszínnel (ezt be fogja szívni – ettől lesz foszlós). Mehet vissza a sütőbe még kb. 10 percre, de már csak takaréklángon (50 0C-on).  Vigyázat, isteni finom illata van, nem lehet megvárni, míg kihűl! 😉 Még ezeket a hűvös őszi napokat is feldobja ez a terjengő illat, nem is beszélve az ízéről. 🙂

Forrás: Mindmegette.hu

Culin’Art Facebook oldala =>fahejas_csiga2

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Adrienn Szilasi says:

    Én is igy készitem,már 30 éve és mindig nagyon finom! Nagyon szereti a családom. 🙂

  2. Igen, ropogóssá válik azzal, hogy a cukor rákaramellizálódik. Aki ropogósan szereti, annak jó kiegészítés lehet 🙂

  3. Denes Latranyi says:

    Én ugyanígy készítem annyi kis különbséggel, hogy a sütés előtt a tetejét meghintem kristálycukorral. Ettől finom ropogós lesz.
    🙂
    Üdvözlettel:
    Látrányi Dénes.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!