Tojás, te sokoldalú! 🙂 Annyi féle képpen lehet fogyasztani: mint rántotta, mint főtt/ lágy tojás, továbbá mint bunda (pl. bundás kenyéren vagy párizsi szeleten), sőt, gyerekkoromban még cukros nyers tojássárgáját is ettem. 🙂 Sütemény sem igen készülhet tojás nélkül, de ne feledkezzünk meg a tojás azon felhasználásáról sem, hogy tojáskrémet vagy töltött tojást készítsünk belőle. Én teljesen ugyanúgy készítem őket, annyi különbséggel, hogy vagy a “fehér részbe” töltöm bele a tojássárgájával kikevert krémet, vagy a “fehér részét” is belevágom.
Hozzávalók (4-6 főre, attól függően kísérőnek vagy főételnek szánjuk):
10 dkg májas
5 dkg krémsajt/ tömlős sajt
3 nagy ek. tejföl
1 fej reszelt/ szeletelt lilahagyma
2 gerezd reszelt/ szétnyomott fokhagyma
2 ek. mustár
só
bors
Elkészítés:
A tojásokat sós vízben megfőzzük, majd leöblítjük, megpucoljuk és félbevágjuk. A tojássárgájákat egy tálba rakjuk, és villával szétnyomjuk őket. Jöhet hozzá az összes többi hozzávaló, aztán jól kikeverjük.
Ha töltött tojásokat csinálunk, akkor tegyük egy tálcára a fél tojásokat, és kanalazzuk bele a kikevert krémet (ha van kéznél, akkor habzsák segítségével is megtölthetjük a tojásokat, így szép „formás” is lesz). Aki szereti, kis Piros Arannyal is díszítheti.
Ha tojáskrémet csinálunk, akkor pedig apróra összevágjuk a fehérjét, és belekeverjük azt is a krémbe.
A tojáskrémet fokhagymás pirítóssal és friss zöldségekkel (paradicsom, uborka) tálalva egy kiadós, ízletes vacsora lesz belőle. A töltött tojás sült húsok és saláták kísérőjeként is tökéletes. De én csak úgy magában is képes vagyok megenni bármelyiket. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: