A család egyik nagy kedvence ez a recept, ami igazán dekoratív, ugyanakkor nagyon egyszerű, és mindig hihetetlen gyorsan el is fogy! Aki úgy érzi a jóból így még nem elég, az még csoki mázzal is bevonhatja. 🙂 Én magam régen nem voltam nagy túróevő, túrós „sütiből” is max csak a túrógombóc jöhetett. Ezzel szemben most jöhet minden, ami túrós, mindegy hogy sósan vagy édesen, és gyakorlatilag bármikor. Többek között ez a rudi is.:-)
Hozzávalók:
Tésztához:
12 dkg margarin
1 tojássárgája
1 ek. kakaó
1 ek. cukor
2 ek. tejföl
késhegynyi szódabikarbóna
Töltelékhez:
4 tojás
50 dkg túró
20 dkg porcukor
2,5 ek. gríz
1 csg. vaníliás cukor
1/2 csg. mazsola (ízlés szerint elhagyható)
vanília aroma
Elkészítés:
A sütőt 170 0C-ra előmelegítjük, a lisztet a kakaóval, a cukorral, a szódabikarbónával elkeverjük. Utána hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját és a tejfölt, és egy könnyű tésztát gyúrunk. Ha túl keménynek, nehezen dolgozhatónak érezzük, akkor egy kis tejfölt tegyünk még bele. Ha kész, egy kicsit félrerakjuk.
A túrót villával széttörjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a mazsolát, a porcukor felét, a vaníliás cukrot, a vanília aromát, és így jól elkeverjük. A tojásfehérjékből a porcukor másik felével kemény habot verünk, majd két részletben óvatosan a túrós krémhez keverjük, vigyázva, hogy a hab ne essen össze.
Ha megsült, akkor vegyük ki a sütőből, majd a formában hagyjuk kihűlni. Ha már szinte teljesen kihűlt, akkor megnézzük a széleken egy kés segítségével, hogy mindenhol feljön e, aztán néhányszor a deszkához ütjük a formát, hogy az alja is feljöjjön. Végül a tálcát rárakva egy határozott mozdulattal kifordítjuk a formából. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd ha szeretnénk, még jöhet rá a csoki máz. Persze ekkor ki kell bírni még egy kicsit, hogy nem vágjuk meg, és míg a csoki is megszilárdul rajta. Aki ezt nem győzi kivárni, vagy nem hiányzik neki róla a csoki, az már szeletelheti és eheti is. 🙂