Hogy micsoda?– kérdeztem vissza én is.:-) Eredetét tekintve hagyományos salvadori étel speciális kukoricalisztből. Az emigrálásra kényszerült ottani lakosok „vitték magukkal” a receptet, így terjedt el – szerencsénkre 🙂 – más országokban is. Náluk a tölteléke leggyakrabban puha sajt, főtt disznóhús és bab. Én már sokféle más töltelékkel is elkészítettem.
Hozzávalók (6 db-hoz):
Tésztához
30 dkg liszt (én felesben szoktam sima búzalisztet és kukoricalisztet/ teljes kiőrlésű lisztet)
1 kk. só
0,5 dl olaj
1,5 dl langyos víz
Töltelékhez (ahogy leggyakrabban csinálom):
12 dkg reszelt sajt (fele trappista, fele füstölt sajt)
10 dkg sonka apróra vágva
1 szál zöldhagyma apróra vágva
3 ek. tejföl
só, bors, majoránna
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kicsit félrerakjuk pihenni, amíg a tölteléket is összeállítjuk. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és egyesével vékonyra nyújtjuk. Rákanalazzuk a töltelék 1/6-át, a tészta széleit visszahajtogatjuk és kicsit lenyomkodjuk, lelapogatjuk. Forró serpenyőben (nem kell bele olaj se), közepes lángon mindkét oldalukat kb. 2-2 perc alatt pirosra sütjük. Még melegen tálaljuk. Én legtöbbször friss salátával eszem, így még könnyedebb, és igazán laktató is.
Ahogy a tésztát, a tölteléket is szoktam variálni. Csináltam már kukoricás-darálthúsos töltelékkel, vagy sajtkrémes kolbászossal, sőt, mozzarellás-paradicsomossal is. A lehetőségek tárháza végtelen, bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat.:-)
Forrás:Konyhalál
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: