Fehér cukor alternatívák

Hogy miért kellenek? Mert egészségesebbek. Mert cukorbetegek nem fogyaszthatják a fehér cukrot. Mert egy betegség miatt átmenetileg is cukor kerülésre kényszerülhetünk. Mindhárom helyzetben voltam már, ill. jelenleg is érintett vagyok. Tapasztalatból tudom, hogy a fehér cukor jól helyettesíthető. De mivel és hogyan?

 

Ma már az egészség kulcskérdés. Rengeteget és rengetegen beszélnek az egészséges táplálkozás fontosságáról. Szokták azt a nagy igazságot is mondani, hogy az egészség nem megvásárolható.fehercukor

Cukorbetegség. Napjainkban sajnos már egyáltalán nem ritka betegség, számos formája van, és szinte mindenkinek a környezetében él olyan, aki cukorbeteg. Nekem a családomban és az ismerőseim között is többen vannak, így pontosan látom a mindennapjaikat.

És olyan is lehet mindenki életében, amikor egy betegség miatt diétára fogják és átmenetileg sok mindent el kell hagynia az étrendjéből, többek között a cukrot is. Lassan két éve velem is előfordult ez, amikor kiegészített candida diétát kellett csináljak 2,5 hónapig (nem beszélve arról, hogy ebbe a karácsony is beleesett:/).

 

Így tanultam meg többféle édesítőszerrel is dolgozni. Én a leggyakrabban, már a mindennapokban is gyümölcscukrot használok sütéshez.  Ez a legkedvezőbb élettani hatásokkal bíró finomított cukorfajta, „diétás” cukornak is nevezik. Cukorbetegeknek is ezt szokták javasolni, mert lassú felszívódása miatt nem terheli meg úgy a vércukor szintet. De persze ezt sem ehetik mértéktelenül, napi 25-30 grammnál több nem ajánlott, hiszen ahogy írtam, ez is egyfajta finomított cukor. Sütés-főzés esetében pont úgy viselkedik, ahogy a kristálycukor, nagyon jól lehet használni. Például a tojásfehérjét is kemény habbá lehet verni vele. Viszont arra figyeljünk, hogy jóval édesebb! Én a receptekben szereplő cukor mennyiségének felét szoktam gyümölcscukor esetén használni. Pl.: ha a recept 20 dkg kristálycukrot ír, akkor 10-max. 12 dkg gyümölcscukrot adok hozzá. Előnye, hogy könnyen beszerezhető, pl. nagyobb gyógyszertárakban és drogériákban is kapható.

 

Amikor nekem kellett a candida diétát csinálnom, akkor nekem a gyümölcscukor sem volt megengedett, akkor xilitet használtam. Ezt is szeretem, szintén nagyon jól használható, helyettesíthető ezzel is a fehér cukor. Szintúgy kb. fele annyi kell belőle, mint amennyit fehér cukorból használnánk. Nagy előnye, hogy energiatartalma alig több mint fele a fehér cukornak, illetve, hogy a cukoralkoholok csoportjába tartozik, ezért csak kis része szívózik fel, így nem terheli az inzulinháztartást. Viszont annyi hátránya van, hogy még csak viszonylag kevés helyen kapható (supermarketekben, kisebb boltokban nem, de bioboltokban pl. igen), és drága is.

 

Nagyon szívesen használok mézet is, nagyon szeretem!:-) Akár a mézes-vajas kenyeret is, de például a teát is mindig mézzel iszom. cukor_alternativakRengeteg pozitív élettani hatása van ennek is. Pl.: rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, sőt, erősíti az immunrendszert is. Sütés tekintetében is kedvelt édesítőszer, hiszen igazán egyedi ízt ad a tésztának, sok süteménynek alapvető összetevője. Legyen szó akár a mézes bélesről, a hamarosan időszerűvé váló mézes kalácsról vagy a kókusz kockáról.

 

Egy dolog van, ami nem megy nekem sem gyümölcscukorral, sem xilittel, ez az élesztő felfuttatása. Ehhez mindig fehér cukrot használok. Viszont ez nem „mennyiség”. Egy élesztő (5 dkg) felfuttatásához 1 púpos teáskanál cukor kell, amiből aztán például egy teljes tepsi kalács készül (35-40 szelet), vagy 0,5 kg kenyér, tehát néhány grammnyi fehér cukor kerül ezáltal 1-1 adag ételhez.

 

Árban és édesítőhatásban összehasonlításképp:

1 kg fehér cukor 280-350 Ft

1 kg fehér cukor édesítő hatásának 0,5 kg gyümölcscukor/xilit felel meg, azok ára pedig:

0,5 kg gyümölcscukor 650-800 Ft

0,5 kg xilit 900-1100 Ft

 

Tehát igen, még édesítő hatás arányában összehasonlítva is drágábbak a fehér cukor helyettesítők. A fentebb leírtak miatt mégis úgy gondolom, hogy megéri mást használni. Hiszen napi/ heti szinten nem kiló számra fogyasztja az ember a cukrot, így nem jelent olyan jelentős többlet kiadást, amely miatt azt mondhatjuk, hogy nem éri meg.

Culin’Art a Facebook-on is =>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!