Ki ne szeretné a bolti perecet, főleg rajta azt sós masszát? Én mindig kíváncsi voltam arra, hogyan készül az a sós valami rajta. És most ti is megtudhatjátok!:-) Bár kelt tészta, mégis nagyon egyszerű vele bánni, és jó játék az is, míg az ember kis sodronyokat készít, majd összeállnak a perecek. Én legalábbis nagyon élvezem!:-) Nagyon finom frissen, melegen, amikor elkészül, de ha marad belőle másnap is érdemes megkóstolni, mert ekkor kicsit más ízt tükröz.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 ek. cukor
½ ek. só
0,75 dl étolaj
Tetejére:
1 tojás
3 ek. liszt
3 ek. só
kevés víz
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, közben a többi hozzávalót egy tálba öntjük, majd mehet bele a felfuttatott élesztő is, és gyúrjuk össze a tésztát. Ha kész, letakarjuk, és fél órát pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 230 0C-ra, a gáztepsit olajjal kikenjük.
A tésztát 16-20 egyelőre részre osztjuk (attól függően, hogy mekkora pereceket szeretnénk készíteni), és egyesével megformázzuk őket. Vékony rudat sodrunk, és a két végét keresztbe a közepére hajtva alakítjuk ki a kis perecet, és tesszük a tepsibe. Megkenjük a tojással, és mehet a sütőbe. Elkészítjük a sós masszát. A liszthez és a sóhoz annyi vizet engedünk, hogy folyós masszává váljon. Ha már csaknem megsült, akkor kivesszük, és minden perecre teszünk belőle. Még 1 percre visszatesszük, hogy kicsit megszikkadjon a sós massza, már kész is. Így melegen és kihűlés után zacskóban tárolva (már ha marad:-) ) épp olyan finom.
Forrás: Mindmegette.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: