Sós perec

Ki ne szeretné a bolti perecet, főleg rajta azt sós masszát? Én mindig kíváncsi voltam arra, hogyan készül az a sós valami rajta. És most ti is megtudhatjátok!:-)    Bár kelt tészta, mégis nagyon egyszerű vele bánni, és jó játék az is, míg az ember kis sodronyokat készít, majd összeállnak a perecek. Én legalábbis nagyon élvezem!:-) Nagyon finom frissen, melegen, amikor elkészül, de ha marad belőle másnap is érdemes megkóstolni, mert ekkor kicsit más ízt tükröz.

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 ek. cukor

½ ek. só

0,75 dl étolaj

Tetejére:

1 tojás

3 ek. liszt

3 ek. só

kevés víz

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, közben a többi hozzávalót egy tálba öntjük, majd mehet bele a felfuttatott élesztő is, és gyúrjuk össze a tésztát. Ha kész, letakarjuk, és fél órát pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 230 0C-ra, a gáztepsit olajjal kikenjük.

A tésztát 16-20 egyelőre részre osztjuk (attól függően, hogy mekkora pereceket szeretnénk készíteni), és egyesével megformázzuk őket. Vékony rudat sodrunk, és a két végét keresztbe a közepére hajtva alakítjuk ki a kis perecet, és tesszük a tepsibe. Megkenjük a tojással, és mehet a sütőbe. Elkészítjük a sós masszát. A liszthez és a sóhoz annyi vizet engedünk, hogy folyós masszává váljon. Ha már csaknem megsült, akkor kivesszük, és minden perecre teszünk belőle. Még 1 percre visszatesszük, hogy kicsit megszikkadjon a sós massza, már kész is. Így melegen és kihűlés után zacskóban tárolva (már ha marad:-) ) épp olyan finom.

Forrás: Mindmegette.hu

Culin’Art a Facebook-on is =>

Tovább a blogra »