Ha apukámnak vagy keresztapámnak szeretnék kedveskedni, akkor meg sem kell kérdeznem, hogy milyen sütit szeretnének, mert úgyis tudom, hogy azt fogják válaszolni, hogy krumplis pogácsát. És persze jól sütve. Úgy, amit én már túlsültnek vagy kokszosnak nevezek. 😀 Annak idején még sok éve Nagymamámtól kérdeztem meg, hogy mi kell a krumplis pogácsához, mert édesapám nagyon ezt enne. De hát ő életében nem mért semmit, szóval annyira pontos receptet nem kaptam, hanem „amennyit felvesz” és hasonló mértékegységekkel illette az összetevőket. Így én sem mértem sose, csak próbáltam 🙂 Így amikor legutóbb készítettem, életemben először mértem le miből mennyi kell bele, hogy le tudjam írni. Ne feledjük! A krumpli a fő összetevő, semmiképpen se tegyünk bele túl sok lisztet, épp csak annyit, „amennyit felvesz”… 😉
Hozzávalók:
½ kg krumpli (legjobb a sárga, ami főzve igazán omlós lesz)
12 dkg zsír
1 db tojás
½ élesztő + 1/2 dl tej + 1 tk. cukor
1-1,5 kk. só (nem szabad sajnálni, a krumpli felveszi)
20 dkg liszt ( a liszt mennyisége attól is függ mennyire „vizes” a krumpli)
Elkészítése:
A krumplit héjában sós megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk és összetörjük (végig még melegen dolgozunk a krumplival). A tejet megmelegítjük, a cukrot benne feloldjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni (a tej kézmeleg legyen, forróban nem fut fel – ez 2-3 perc alatt meglesz).
Addig a krumplihoz adjuk a sót, a zsírt, a tojást, aztán a felfuttatott élesztőt, majd csak legvégül a lisztet részenként. /Közben már a sütőt is bekapcsoljuk, előmelegítjük 180 0C-ra./ Csak annyit adjunk hozzá, „amennyit felvesz”. „Vizes” krumpli ennél többet is felvehet. Ha összeállt a tészta, akkor lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, becsíkozzuk a tetejét hosszába és keresztbe is, majd egy nagyobb szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, amiket kizsírozott, lisztezett tepsikbe helyezünk (ebből kb. 2 gáztepsinyi mennyiség lesz).
Nálunk az a szokás, hogy nem kenjük meg tojással a krumplis pogácsát, ill. laposabbra csináljuk, mint a normál pogácsákat. Kb. 30-40 perc alatt sül meg. Még melegen, frissen a legjobb megenni.:-)
Nagyon szívesen! 🙂 Majd írd meg hogy sikerült!
Köszi szépen a receptet kifogom próbálni.:)