A családban mindig nagy a sikere a túrós finomságoknak. Van egy másik túrótorta recept, amit nem kell sütni, és rengetegszer készítettük már el, de én sült túrótortát jobban szeretem, ezért kerestem ezt a receptet. Az elkészítése hamar megvan, csak azt győzzük kivárni, míg megsül. 🙂
Alternatív diabetikus hozzávalók kékkel az adott hozzávaló mellett 🙂
Hozzávalók:
Tésztához:
50 g porcukor/ 30-40 g gyümölcscukor
100 g vaj
150 g búzaliszt/ 150 g tönköly fehérliszt/ durumliszt
(ha 24 cm-nél nagyobb tortaformát használunk, akkor legyen picivel több a tészta, hogy az oldalára is jusson)
Töltelékhez:
50 dkg félzsíros tehéntúró/ 50 dkg sovány tehéntúró
20 dkg porcukor/ 15 dkg gyümölcscukor
5 dl tej (2,8%-os)/ 5 dl tej (1,5%-os)
4 dl tejföl (20 %-os)/ 4 dl tejföl (12%-os)
1 db citrom héja
2 db tojás
1 vanília rúd kikapart belseje
1 csg. vaníliás cukor/ 1 tk. vanília aroma
½ citrom leve (elhagyható, ha nem szeretnénk)
Öntethez:
lekvár/ diabetikus lekvár
citrom leve
kis víz
esetleg szörp/ elhagyható
Elkészítése:
A sütőt 190 0C –ra melegítsük elő, a kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és egy picit megszórjuk liszttel (így még könnyebben lejön a sütőpapírról).
A tésztához a lisztet és a cukrot keverjük el, majd adjuk hozzá a margarint. Épp csak addig gyúrjuk, hogy összeálljon. Tegyük 15 percre hűtőbe. Ha megdermedt, nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a tortaformát úgy, hogy az oldalára is jusson 3-4 cm. Szurkáljuk meg villával, és süssük elő, amíg aranybarna nem lesz.
Közben a túrót törjük össze, majd a többi hozzávalót is tegyük hozzá, és egy kézi habverővel keverjük jól ki (ha vki nem szereti, hogyha a túró darabos, akkor mixelheti is).
Tegyük a híg tölteléket a formába, és 90-100 percig süssük 190 0C-on, légkeverés nélkül. Igen, tényleg ilyen sokáig! :-)Ha sütés közben nagyon megpirulna, akkor takarjuk le alufóliával (nekem ált. 60-70 perc után kell letakarnom. És ne lepődjünk meg, ha kicsit elkezd kimászni a formából, vissza fog menni:-) ). Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni (kb. 2 óra), már ha ki bírjuk várni 🙂
Önmagában is nagyon finom, de érdemes feldobni egy kis citromos gyümölcsszósszal. A lekvárhoz adjunk egy kevés vizet, hogy folyósabb állagú legyen, majd ízlés szerint mehet bele citrom kifacsart leve, esetleg egy kis szörp is. Keverjük jól el, majd melegítsük össze (forralni nem kell). Tegyünk néhány kanálkával a tortaszeletekre, és már tálalhatjuk is.
Forrás: Aprosef.hu
Kedves Ilona! Köszönöm, ez kedves.:) És csak nyugodtan próbáld ki ezt a sok finomságot 🙂
Szeretném kipróbálni ezt a sok finomságot!