Szeretem a mákos gubát, és felkeltette az érdeklődésem ez az újragondolt változata. Sokáig csak pakoltam odébb, hogy nah majd legközelebb megcsinálom, aztán nemrég rávettem magam, azóta pedig többször is elkészítettem, már diós változatban is. 🙂
Alternatív diabetikus hozzávalók kékkel írva
Hozzávalók:
3 kifli
4-4,5 dl tej (kifli szárazságától is függ) / sovány tej
2 tojás
7 dkg darált mák/ 10 dkg darált dió
½ csg. vaníliás pudingpor
5 dkg cukor
3 ek. sárgabarack lekvár/ diabetikus sárgabarack lekvár
kis vaj/margarin
Elkészítés:
A sütőt 180 0C-ra előmelegítjük, a tepsit kivajazzuk, a kifliket felszeleteljük, és egy nagy tálba rakjuk. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket egy kis cukorral kemény habbá verjük. A tojás sárgákat elkeverjük a többi cukorral, a pudingporral, a baracklekvárral és a tej ¾-ével. Ezt a kiflikre öntjük, majd beleforgatjuk. Nagyjából fel is szívja ezt az öntetet. Ha mégse teljesen, én nem szeretjük nagyon puhán, akkor kicsit leönthetünk abból, amit nem szívott fel. Végül a felvert tojásfehérjét is hozzáforgatjuk a kiflikhez.
Egy réteg kiflit kiterítünk a tepsibe, majd jó alaposan megszórjuk mákkal/dióval. Erre jön még egy réteg, azt ismét megszúrjuk mákkal/dióval. Tepsi/jénai méretétől függően 2-3 rétegbe rakjuk le, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük, közben félidőben meglocsolhatjuk még egy kis tejjel, ha túl száraznak ítélnénk.
Ha kész, még melegen porcukorral meghintve tálaljuk. Még egy kis baracklekvárt is tehetünk mellé/ rá. Én kifli helyett maradék fonott kalácsból is készítettem már, azzal is nagyon finom!:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: