Imádom a fokhagymát! Igaz, leves formájában nem sokkal ezelőttig nem is ettem még. De akkor új „toplistás” született vele.:) Kerestem egy jó kis receptet, magamra szabtam, és elkészítettem. Csak ajánlani tudom mindenkinek – cipóban vagy anélkül.;)
Hozzávalók:
2 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
½ l víz
½ l tej
só, bors
1 húsleves kocka
1 dl tejszín
1 dl tejföl
1 ek. liszt
hántolt napraforgó
esetleg cipó a tálaláshoz (25-30 dkg-os)
Elkészítése:
A bacont apró kockákra vágjuk, majd jól megpirítjuk egy fazékban. Vigyázzunk, ne égjen le! Ha szükséges egy kevés zsírt még tehetünk hozzá. Egy keveset félrerakunk díszítéshez, a többihez pedig hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha üvegesre pirultak, akkor felöntjük a vízzel, tejjel, és fűszerezzük. Lefedjük, majd hagyjuk, hogy jó 1 órát főjön (kis lángon, épp csak forrjon). A tejszínt és a tejfölt a liszttel egy kézi habverő segítségével jól keverjük el, majd egy merőkanál segítségével fokozatosan adjunk hozzá 1-1 merőkanállal a levesből (összesen kb 6-8 merőkanállal), majd folytonos kevergetés mellett ezt a tejszínes habarást öntsük vissza a leveshez. Vegyük le a tűzről, majd egy botmixer segítségével tegyük teljesen krémlevessé (ha valaki szereti darabosan, akkor elhagyhatja a mixelést nyugodtan). 1-2 percre még tegyük vissza a tűzre. Amint elkezd forrni, már kész is, zárjuk le a tüzet.
A napraforgó magokat száraz serpenyőben pirítsuk meg kicsit. Ez is, ill. a félrerakott sült bacon kockák is a dekoráció részei. Persze az ízvilághoz is sokat hozzáadnak.:-)
Cipóban tálaláshoz:
A cipók tetejét vágjuk le, majd belezzük ki. Figyeljünk, hogy az oldalán is alján is maradjon jó ½ cm-nyi vastagság, nehogy áteressze a levest. Ha megvan, akkor 5-7 percre toljuk előmelegített sütőbe, hogy a cipó ropogós és meleg legyen tálaláskor.