Fokhagyma krémleves cipóban

Imádom a fokhagymát! Igaz, leves formájában nem sokkal ezelőttig nem is ettem még. De akkor új „toplistás” született vele.:) Kerestem egy jó kis receptet, magamra szabtam, és elkészítettem. Csak ajánlani tudom mindenkinek – cipóban vagy anélkül.;)

Hozzávalók:

50 dkg bacon

2 fej fokhagyma

1 fej vöröshagyma

½ l víz

½ l tej

só, bors

1 húsleves kocka

1 dl tejszín

1 dl tejföl

1 ek. liszt

hántolt napraforgó

esetleg cipó a tálaláshoz (25-30 dkg-os)

Elkészítése:

A bacont apró kockákra vágjuk, majd jól megpirítjuk egy fazékban. Vigyázzunk, ne égjen le! Ha szükséges egy kevés zsírt még tehetünk hozzá. Egy keveset félrerakunk díszítéshez, a többihez pedig hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha üvegesre pirultak, akkor felöntjük a vízzel, tejjel, és fűszerezzük. Lefedjük, majd hagyjuk, hogy jó 1 órát főjön (kis lángon, épp csak forrjon).  A tejszínt és a tejfölt a liszttel egy kézi habverő segítségével jól keverjük el, majd egy merőkanál segítségével fokozatosan adjunk hozzá 1-1 merőkanállal a levesből (összesen kb 6-8 merőkanállal), majd folytonos kevergetés mellett ezt a tejszínes habarást öntsük vissza  a leveshez. Vegyük le a tűzről, majd egy botmixer segítségével tegyük teljesen krémlevessé (ha valaki szereti darabosan, akkor elhagyhatja a mixelést nyugodtan). 1-2 percre még tegyük vissza a tűzre. Amint elkezd forrni, már kész is, zárjuk le a tüzet.

A napraforgó magokat száraz serpenyőben pirítsuk meg kicsit. Ez is, ill. a félrerakott sült bacon kockák is a dekoráció részei. Persze az ízvilághoz is sokat hozzáadnak.:-)

Cipóban tálaláshoz:

A cipók tetejét vágjuk le, majd belezzük ki. Figyeljünk, hogy az oldalán is alján is maradjon jó ½ cm-nyi vastagság, nehogy áteressze a levest. Ha megvan, akkor 5-7 percre toljuk előmelegített sütőbe, hogy a cipó ropogós és meleg legyen tálaláskor.

Culin’Art a Facebook-on is =>

Tovább a blogra »