Fonott kakaós kalács

Szintén egy családi recept nagynénémtől.:-) A családban csak nyam-nyam kalács néven ismert – kis unokatesóm nevezte el így, aki nagyon szerette, de még nem tudta megjegyezni a nevét . 🙂 Isteni finom, és nem lehet kivárni, amíg kihűl!De nem is kell, mert isteni finom melegen (is)… 😛

 

Hozzávalók:fonott_kakaos_kalacs

Tésztához: 

60 dkg liszt

pici só

5 dkg + 1 ek. cukor az élesztőhöz

4 dl tej

5 dkg élesztő

3 tojás sárgája

2 ek. étolajfonott_kakaos_kalacs_DSC01358

Töltelékhez:

28 dkg margarin

2 csg. vaníliás cukor

20 dkg porcukor

3 ek. kakaó

Továbbá:

zsír a tepsi kikenéséhez

1 tojás a tetejére

 

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a pici sóval, cukorral, mélyedés formálunk a közepébe, majd mehet bele a tojás sárgája, az étolaj és a felfuttatott élesztő. Gyenge tésztát gyúrunk úgy, hogy könnyen nyújtható legyen – ha szükséges egy kis lisztet még tehetünk hozzá. 6 cipót formálunk belőle, majd félrerakjuk, picit kelni hagyjuk.

Közben kikeverjük a tölteléket – a puha margarint a cukrokkal, kakaóval kissé habosra keverjük -, és egy magasabb falú, téglalap alakú tepsit kikenünk zsírral, majd meghintjük liszttel.

A cipókat tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd mindegyiket megkenjük a töltelék 1/6-ával, és szorosan felcsavarjuk. 3-3 darabot összefonunk, és mehet is a tepsibe. Meleg helyen még 30 percet kelesztjük, aztán megkenjük kikevert tojással, és mehet is a sütőbe. Szép barnára sütjük kb. 45 perc alatt.

Melegen nem könnyű szeletelni, de érdemes megpróbálkozni vele, mert nagyon-nagyon finom így melegen. Ha még kibírjuk kicsit, akkor kihűlve könnyen szeletelhető.:-)

Culin’Art a Facebook-on is =>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!