Szintén egy családi recept nagynénémtől.:-) A családban csak nyam-nyam kalács néven ismert – kis unokatesóm nevezte el így, aki nagyon szerette, de még nem tudta megjegyezni a nevét . 🙂 Isteni finom, és nem lehet kivárni, amíg kihűl!De nem is kell, mert isteni finom melegen (is)… 😛
Tésztához:
60 dkg liszt
pici só
5 dkg + 1 ek. cukor az élesztőhöz
4 dl tej
5 dkg élesztő
3 tojás sárgája
Töltelékhez:
28 dkg margarin
2 csg. vaníliás cukor
20 dkg porcukor
3 ek. kakaó
Továbbá:
zsír a tepsi kikenéséhez
1 tojás a tetejére
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a pici sóval, cukorral, mélyedés formálunk a közepébe, majd mehet bele a tojás sárgája, az étolaj és a felfuttatott élesztő. Gyenge tésztát gyúrunk úgy, hogy könnyen nyújtható legyen – ha szükséges egy kis lisztet még tehetünk hozzá. 6 cipót formálunk belőle, majd félrerakjuk, picit kelni hagyjuk.
Közben kikeverjük a tölteléket – a puha margarint a cukrokkal, kakaóval kissé habosra keverjük -, és egy magasabb falú, téglalap alakú tepsit kikenünk zsírral, majd meghintjük liszttel.
A cipókat tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd mindegyiket megkenjük a töltelék 1/6-ával, és szorosan felcsavarjuk. 3-3 darabot összefonunk, és mehet is a tepsibe. Meleg helyen még 30 percet kelesztjük, aztán megkenjük kikevert tojással, és mehet is a sütőbe. Szép barnára sütjük kb. 45 perc alatt.
Melegen nem könnyű szeletelni, de érdemes megpróbálkozni vele, mert nagyon-nagyon finom így melegen. Ha még kibírjuk kicsit, akkor kihűlve könnyen szeletelhető.:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: