Házi krémes

Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye, rengeteget készítette az anyai nagymamám! 🙂 Én még eddig sose álltam neki, de épp ideje volt! Vagy 10 éve nem ettünk már házi krémest, és a párom is nagyon szereti a vaníliás dolgokat. És bár nem annyira karácsonyi, nálunk most ez volt az egyik ünnepi sütemény.

Hozzávalók (nagy gáztepsihez):

A tésztához:

35 dkg liszt

25 dkg margarin

3-4 ek. tejföl

1 csipet só

A krémhez:

10 tojás

10 púpos ek. rétesliszt

10+10 csapott ek. cukor

2 l tej

1 vanília aroma

1 vanília rúd kikapart belseje

Tetejére:

½ cs. vaníliás cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két lapban margarinnal/zsírral kikent, lisztel hintett tepsiben kisütjük. Az egyiket egészben, ez lesz az alja, a másikat kockákra vágjuk, ez lesz a teteje. Amikor a tetejét (a kockákra vágottat) kivesszük a sütőből, akkor rögtön megszórjuk vaníliás cukorral, hogy az egyik kicsit ráolvadjon.

A krémhez a tojás sárgájákat kikeverjük  10 csapott ek. cukorral, a rétesliszttel és tej egy kis részével. A tej nagyobbik felét a félbevágott vanília rúddal (akár ki is kaparhatjuk a belsejét) felrakjuk melegedni. Amikor már langyos, akkor hozzáadjuk a tojássárgás-lisztes keveréket, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben krémmé főzzük (használjunk alátétet főzéshez, ha van). Utána félrerakjuk pár percre kicsit hűlni (közben többször megkeverjük), közben a tojás fehérjéket a 10 ek. cukorral kemény habbá verjük. Amikor a krém már csak langyos (nem hideg, nem is forró), akkor a felvert habot óvatosan, részletekben hozzáadjuk, és lassú mozdulatokkal belekeverjük. Ha van segítségünk, akkor a krémmé főzés és a hab felverése párhuzamosan is mehet. Én legutóbb otthon csináltam, és anyukám segített a habot felverni. 🙂

A teljes lapra ráöntjük a krémet, majd eligazítjuk (pl. egy sütőlapát segítségével), hogy egyenletes legyen. Végül pedig mehetnek rá a cukros kockák. 3-4 órára, vagy akár jó fél napra hűvös helyen állni hagyjuk, utána szeleteljük.

 Culin’Art a Facebook-on is =>

Tovább a blogra »