Túrós pogácsa

Egyik barátnőm csinált először ilyet, még jó 10 éve, gimis korunkban. Elsőre meglepődtem, hogy túróból pogácsát? Tényleg? De aztán megkóstoltam, és rájöttem, hogy ez az egyik legjobb, ha nem a legjobb pogácsa a világon. Nagyon könnyű, lágy lesz a tészta, és nem is szárad ki könnyen – már ha egyáltalán marad belőle.:)

 Alternatív hozzávalók

Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg túróturos_pogacsa_DSC01376/ sovány túró

25 dkg margarin

25 dkg liszt (én most felesben használtam tönköly és sima fehér lisztet)/ tönköly liszt/ durum liszt

1 csipet só

½ csg. sütőpor

Tetejére:

1 tojás villával kikeverve

Kb. 8-10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük. Még jobb, ha egy jó fél napot, éjszakát ott is hagyjuk.

turos_pogacsa_DSC00640

Előmelegítjük a sütőt 180 0C-ra, egy tepsit kikenünk margarinnal, majd liszttel is kicsit meghintjük. A tésztát kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle és a tepsibe rakjuk. A pogácsákat megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 25 perc alatt megsütjük.

Ötlet: a tetejére kent tojásba 1-2 fokhagyma gerezdet is belenyomhatunk, így is nagyon finom! 🙂

Culin’Art a Facebook-on is =>

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. culinart says:

    Huh, a 136-ot még leszámolni is sok 🙂 Ha nemcsak magamnak csinálom, akkor én is dupla adagot szoktam csinálni. Az eredeti recept nem ír sütőport, akkor mindenképpen érdemes hajtogatni. Viszont a sütőpor segíti, hogy lazább legyen, így én lustaságból már elhagyom a hajtogatást… 🙂
    A pirospaprikás sajttal pedig biztos finom lehet, ezt én is kipróbálom majd 🙂

  2. Diana Duro says:

    Nagyon finom és egyszerű elkészíteni, mindjárt dupla adagot csináltam belőle. Én többször kinyújtom és összehajtogatom mielőtt kiszaggatom de a végeredmény ugyanaz:) Dupla adagból 136 db majdnem 2cm átmérőjű pogácsa lett. Kis falatkák:) Édesanyám mindig pirospaprikás sajtott tett pogácsákra így én is így csinálom. Érdemes kipróbálni. Köszi a receptet:)

  3. culinart says:

    🙂 Az biztos hogy nem változtat az ízén 😉

  4. Katalin Nagy says:

    Ez egy tuti recept, én is gyakran szoktam ezt sütni, csak lusta vagyok és nem poginak, hanem stanglinak szaggatom. De az ízén ez persze nem változtat 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!