Egyik barátnőm csinált először ilyet, még jó 10 éve, gimis korunkban. Elsőre meglepődtem, hogy túróból pogácsát? Tényleg? De aztán megkóstoltam, és rájöttem, hogy ez az egyik legjobb, ha nem a legjobb pogácsa a világon. Nagyon könnyű, lágy lesz a tészta, és nem is szárad ki könnyen – már ha egyáltalán marad belőle.:)
Alternatív hozzávalók
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg margarin
25 dkg liszt (én most felesben használtam tönköly és sima fehér lisztet)/ tönköly liszt/ durum liszt
1 csipet só
½ csg. sütőpor
Tetejére:
1 tojás villával kikeverve
Kb. 8-10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük. Még jobb, ha egy jó fél napot, éjszakát ott is hagyjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 0C-ra, egy tepsit kikenünk margarinnal, majd liszttel is kicsit meghintjük. A tésztát kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle és a tepsibe rakjuk. A pogácsákat megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 25 perc alatt megsütjük.
Ötlet: a tetejére kent tojásba 1-2 fokhagyma gerezdet is belenyomhatunk, így is nagyon finom! 🙂
Huh, a 136-ot még leszámolni is sok 🙂 Ha nemcsak magamnak csinálom, akkor én is dupla adagot szoktam csinálni. Az eredeti recept nem ír sütőport, akkor mindenképpen érdemes hajtogatni. Viszont a sütőpor segíti, hogy lazább legyen, így én lustaságból már elhagyom a hajtogatást… 🙂
A pirospaprikás sajttal pedig biztos finom lehet, ezt én is kipróbálom majd 🙂
Nagyon finom és egyszerű elkészíteni, mindjárt dupla adagot csináltam belőle. Én többször kinyújtom és összehajtogatom mielőtt kiszaggatom de a végeredmény ugyanaz:) Dupla adagból 136 db majdnem 2cm átmérőjű pogácsa lett. Kis falatkák:) Édesanyám mindig pirospaprikás sajtott tett pogácsákra így én is így csinálom. Érdemes kipróbálni. Köszi a receptet:)
🙂 Az biztos hogy nem változtat az ízén 😉
Ez egy tuti recept, én is gyakran szoktam ezt sütni, csak lusta vagyok és nem poginak, hanem stanglinak szaggatom. De az ízén ez persze nem változtat 😉