Túrós pogácsa

Egyik barátnőm csinált először ilyet, még jó 10 éve, gimis korunkban. Elsőre meglepődtem, hogy túróból pogácsát? Tényleg? De aztán megkóstoltam, és rájöttem, hogy ez az egyik legjobb, ha nem a legjobb pogácsa a világon. Nagyon könnyű, lágy lesz a tészta, és nem is szárad ki könnyen – már ha egyáltalán marad belőle.:)

 Alternatív hozzávalók

Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg túró/ sovány túró

25 dkg margarin

25 dkg liszt (én most felesben használtam tönköly és sima fehér lisztet)/ tönköly liszt/ durum liszt

1 csipet só

½ csg. sütőpor

Tetejére:

1 tojás villával kikeverve

Kb. 8-10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük. Még jobb, ha egy jó fél napot, éjszakát ott is hagyjuk.

Előmelegítjük a sütőt 180 0C-ra, egy tepsit kikenünk margarinnal, majd liszttel is kicsit meghintjük. A tésztát kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle és a tepsibe rakjuk. A pogácsákat megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 25 perc alatt megsütjük.

Ötlet: a tetejére kent tojásba 1-2 fokhagyma gerezdet is belenyomhatunk, így is nagyon finom! 🙂

Culin’Art a Facebook-on is =>

Tovább a blogra »