Mostanában sokan raktak már fel ilyen recés krumpli receptet, nekem pedig nagyon megtetszett, így gondoltam megalkotom a magam szájízének valót. 🙂 Nem kellett csalódnom! Nagyon finom, laktató, salátával együtt pedig nem is tömény, kellemes esti egytálétel.
Hozzávalók:
1 kg sárga krumpli (sokkal finomabb, omlósabb szerintem)
6+1 gerezd fokhagyma
10 dkg vékonyra szeletelt bacon
só, bors
1,5 dl tejföl
10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 1900C-ra. A krumplit meghámozzuk, majd kb 0,5 cm-erenként bevagdossuk úgy, hogy az alján egybe maradjon. Szeleteljük fel vékonyan a meghámozott fokhagyma gerezdeket és a bacon-t is, majd ezeket felváltva tegyük bele a krumpli réseibe, és tegyük kiolajozott tepsibe (jó szorosan rakhatjuk). Sózzuk, borsozzuk, majd mehet a sütőbe. Közben a tejfölt is keverjük ki kis sóval, borssal, tegyük bele a plusz egy gerezd összenyomott foghagymát, majd egy kis vizet is tegyünk hozzá, hogy könnyebb legyen majd a krumplikra szétadagolni. Még várjunk egy kicsit, amíg a krumplik kezdenek pirulni (kb. 20-25 perc), ekkor vegyük ki, mehet rá a tejföl, majd a reszelt sajt. Tegyük vissza a sütőbe még kb. 20 percre, amíg megpirul a tetején a sajt.
Friss salátával tálaljuk, amire tejfölös öntetet teszünk. Én a tejfölt kis sóval, borssal szoktam kikeverni, továbbá mehet bele fokhagyma, metélőhagyma, és ízlés szerint még bármi fűszer. A végén pedig tegyünk bele annyi vizet (ez nagyon kevéske), hogy folyóssá váljon, és könnyen a salátára lehessen csepegtetni.