Nagyi féle tejes palacsinta tészta

Szintén gyerekkori kedvenc – bár szerintem mindenkinek. 😀 Anyai nagymamám nagyon sokszor és sokat sütött nekünk kisgyerek koromban. Régen nyaranta több hetet töltöttünk náluk =(4 unokatesó), ilyenkor volt hogy több mint 100 palacsintát sütött le egyszerre, mégis pillanatok alatt elfogyott. Ettük „simán” csak lekvárral, kakaóval, fahéjjal töltve, de például sült túrósnak is. Vagy volt hogy almásnak, ilyenkor a tésztába került reszelt alma is. Én mostmár ezeken felül sós formában darált húsos-kukoricás töltelékkel is készítem. A lehetőségek tárháza végtelen… 🙂

palacsinta

Édes palacsinta pillangó és Húsos-kukoricás palacsinta masni

 

Hozzávalók:palacsinta_DSC01624

½ l tej

3 tojás

½ kg liszt

1 csipet só

½ dl olaj

kb. ½ l szóda (szénsavas ásványvíz)

(2 db reszelt alma)

Elkészítése:

A tejet a tojásokkal jól kikeverjük (kézi habverővel), majd fakanálra váltunk, és hozzáadjuk lisztet 2 részletben, mindig jól eldolgozva. Ha nagyon kemény, és nem bírunk vele, már ekkor is belerakhatnunk egy kicsit a szódából, de minél lágyabb, annál nehezebb a lisztcsomókat eldolgozni benne. Ha a liszttel kikevertük, akkor adjunk hozzá még egy kis szódát, dolgozzuk bele, majd ha már könnyen keverhető, folytonos kevergetés mellett lassan adjuk hozzá az olajat. Azért jó beledolgozni a tésztába egy kis olajat, mert akkor nem fog leragadni sütés közben. /Most kerül bele az alma, ha almásat készítünk/.

Aztán addig adjunk még hozzá szódát, míg palacsinta tészta sűrűségű nem lesz. 🙂 Viccet félretéve akkor jó az állaga, ha merőkanállal könnyen folyik, de azért nem víz sűrűségű. Ha túl sűrű a tészta, akkor vastagok lesznek a palacsinták, ha túl híg, akkor szétesik a tészta, nem tudjuk egyben megfordítani.Ha almás palacsintát sütünk, akkor picit sűrűbbre kell hagyjuk a tésztát.

Ha kikavartuk, akkor ¾-1 órát hagyjuk állni. Előfordulhat, hogy ezidő alatt még egy kicsit besűrűsödik, ekkor tegyünk hozzá még egy kis szódát. A palacsinta sütőt csak az első sütés előtt kell kikenni, utána már nem. Ha tudjuk 2 sütővel is süthetjük egyszerre (én úgy szoktam), mert akkor hamarabb megvan, és nem kell annyit várni 1-1 oldal megsülésére, mert míg az egyik sül, addig a másikat tudjuk forgatni, vagy új adag tésztát beletenni.

Culin’Art a Facebook-on is =>

Egy sós változata: Húsos-kukoricás palacsinta masnipalacsinta_DSC01639

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!