Zserbó

Nagy kedvencem, nagyon sokáig mégsem álltam neki megsütni. Hogy miért? Magam sem tudom… 🙂 De ennem nemrég vége szakadt, azóta ha nem is sokszor, de évente 1x biztosa készül. Szerintem az a legfontosabb, hogy a tölteléket ne spóroljuk ki belőle, tegyünk bele bőven lekvárt és diót is! 🙂 Bár én a csokis tetejét nem szeretem, de mindig azzal készül, az én „tetőmet” meg mindig van, aki bevállalja! 😀

(kéretik nem megijedni tőle, hogy a hozzávalók és az elkészítés is ilyen hosszan van írva, nem olyan bonyolult… 🙂 )

 

Hozzávalók (35×25-ös tepsihez):

A tésztához:zserbo

50 dkg liszt

25 dkg vaj (vajjal finomabb, mint margarinnal)

2 dkg élesztő

1 dl tej

1 tk. cukor

4 tojás sárgája

1 csipet só

A töltelékhez:

4-5 dl sárgabarack lekvárzserbo_DSC01550

45 dkg darált dió

25 dkg cukor

1 csg vaníliás cukor

A csokimázazhoz:

5 ek. holland kakaópor

5 ek. porcukor

7-8 ek. forró víz

8 dkg vaj

1-2 ek. frissen facsart citromlé

Ha pedig étcsokival készítenétek, akkor recept itt =>

 

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Közben a liszthez hozzáadjuk a csipet sót, majd belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Mostmár minden benne van, gyúrjuk össze alaposan.

Mérjük le, és osszuk 4 egyenlő részre (fontos, hogy tényleg szinte grammra egyenlő legyen a 4 buci, mivel csak ekkor lesznek egyforma vastagok a tészta lapok. A 4 gombócot egy tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Ezidő alatt készítsük el a tölteléket. A diót daráltjuk le, adjuk hozzá a kristály- és vaníliás cukrot.

A tészta gombócokból egyesével 35×25-ös lapokat nyújtunk. A kizsírozott-lisztezett tepsibe belefektetünk egy lapot, villával megböködjük, jól megkenjük lekvárral (ne sajnáljuk:) ), majd mehet rá a diós töltelék 1/3-a. Jöhet a következő tésztalap,ezt is megszurkáljuk kicsit, majd megint lekvár és diós réteg, és ezt a rétegezést mégegyszer megismételjük. Végül az utsó, 4. lapot a tetejére terítjük, és ezt is megszurkáljuk, kicsit le is lapogatjuk.

A tepsit előmelegített 1800C-os sütőbe rakjuk, és 35-40 perc alatt arany barnára sütjük. Ha megsült hagyjuk teljesen kihűlni, és majd csak aztán tegyük rá a csoki mázat.

A csoki mázhoz a vizet, a porcukrot, a kakaó port és a vajat vízgőz felett összemelegítjük, majd hozzáadjuk a citromlevet is. Végül a megsült, kihűlt zserbó tetejére öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk.

Szobahőmérsékleten hagyjuk 3-4 óra alatt kihűlni, majd forró vízbe mártott kés segítségével rombusz alakúra szeleteljük.

Culin’Art a Facebook-on is =>

zserbo_DSC01552

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!