Fahéjas rúd vaníliás-almás töltelékkel

Nagy népszerűségnek örvend Limara cukros fahéjas ruda, ezt dolgoztam egy picit tovább. 🙂 A fahéjat imádom, így hát a töltelékbe is tettem, és ha már fahéj, akkor alma is, így reszelt almát is tettem bele. Tényleg fincsi volt, és jó nagy rudak lettek is belőle 🙂

 

Hozzávalók:

A tésztához:fahejas_rud_DSC01857

3 dl langyos tej

3 ek. cukor

3 dkg friss élesztő

60 dkg liszt

1 tk. só

2 tojás sárgája

6 dkg puha vaj

A töltelékhez:

3 db közepes alma

3 dl tej

1 csg. vaníliás puding por

2 ek. cukor

1 tk. őrölt fahéj

5 dkg margarin

A cukros bundához:

3 ek. vaj

3 púpos ek. cukor

2 tk. fahéj

 

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk (3 dl tej, 1 tk. cukor, 3 dkg élesztő).

A többi hozzávalót egy tálba öntjük. A liszthez hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a tojás sárgákat, a vajat, majd a felfuttatott élesztőt, és jól kidolgozzuk. Letakarjuk, 45-50 percig meleg helyen kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. az almákat kimagozzuk, megpucoljuk és lereszeltjük. Félre rakjuk, hogy kicsit levet eresszen. Elkészítjük a pudingot, ahogy a zacskó is írja – csak kevesebb tejjel. Ahogy elkészült többször megkeverjük, hogy minél hamarabb kihűljön. Mikor már kihűlt, akkor hozzáadjuk a reszelt almát (jól nyomjuk a ki a levét, az ne kerüljön a pudingba), a fahéjat, és a kikevert margarint. Jól összekeverjük, és kész is a töltelék.fahejas_rud

Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, átgyúrjuk, majd 12 egyforma részre osztjuk (így jó nagy rudak lesznek, ha kisebbeket szeretnénk, akkor osszuk 16-18 felé a tésztát, pl. a teljes tésztát 4 részre osztjuk majd azokat további 4-re, így lesz 16 kis golyónk). A golyókból egyesével kb 2:3 arányú téglalap szerűségre nyújtjuk. A szélesebb felét nézve az egyik harmadot egy kés segítségével kb. centinként bevagdossuk úgy, hogy a széles egybe maradjon (hagyunk kb 1 cm-t), a másik szélső harmadra pedig a töltelék kerül. (Nagyjából osszuk annyi felé a tölteléket, ahány golyónk van).

A töltelék felöli harmadtól felhajtunk egy harmadot, a széleket jól lenyomkodjuk, majd ráhajtjuk a centiként bevagdosott harmadot is – ennek kell felülre kerülnie. Ezt a menetet minden golyóval megismételjük. A kész rudakat margarinnal kikent, liszttel megszórt tepsibe rakjuk, és kb. 45 percet pihentetjük. Közben a sütőt 1700C-ra előmelegítjük. A megkelt rudakat kb. 13-14 perc alatt pirosra sütjük.

Amíg sülnek, addig a cukrot és a fahéjat összekeverjük, a vajat egy másik tálba mikró/tűzhely segítségével felolvasztjuk. Amint kivesszük a sütőből a rudakat egy kesztyű vagy konyharuha segítségével megfogjuk őket, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, majd féloldalasan tartva megszórjuk fahéjas cukorral (a felesleget lerázzuk). Pár perc múlva langyosan a legfinomabb! 🙂

Forrás: Limara péksége

 Culin’Art a Facebook-on is =>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!