Kata szelet

Hogy miért ez a neve, azt nem tudom.:) De gyerekkorom egyik állandó süteménye „A” Kata szelet. 🙂 Anyai nagymamám sütötte nekünk rengeteget! 🙂 Ha mama keresztlánya meglátogat minket, akkor a mai napig mindig ez a sütemény készül el. Bár mama már nem tudja csinálni, anyával mi sütjük. Egyáltalán nem nehéz, csak a 3 tésztalap kisütése kicsit időigényes. De higgyétek el, megéri vele időt tölteni. Csak egyszer álljatok neki, utána már tudni fogjátok miért mondtam! 😉 Ezt mindenkinek meg kell kóstolnia! 🙂

 

Hozzávalók (egy tégla tepsihez, gáztepsihez ennek a 1,5-2x-e kell)

A tésztához:

50 dkg lisztkata_szelet_kesz

15 dkg margarin

12 dkg porcukor

3 tojás sárgája

1 csg. sütőpor

1 csipet só

és annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen (0,7-1 dl)

A krémhez:

1 lap összetörve

3 dl tejkata_szelet_DSC01985

1 vaníliarúd kikapart belseje

vaníliaaroma

10 dkg margarin

10 dkg cukor

2 ek. kakaó

2 ek. baracklekvár

rumaroma

A tetejére:

3 tojás fehérje

15 dkg cukor

kb. 3 dkg csoki reszelve

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 egyforma részre osztjuk (akár mérleg segítségével – a lényeg, hogy ne legyen nagy különbség a tészták között, mert nem lesz szép ha az egyik tészta a másik vastagságának a duplája:) ). A lapokat 1800C-os sütőben egyesével kisütjük.kata_szelet_teszta

A krémhez a tejet a vaníliarúd kikapart belsejével egy kevésbe vaníliaaromával elkeverjük, majd a legkevésbé szép lapot a 3 közül beletördeljük, jól elkeverjük, majd ázni hagyjuk. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, a baracklekvárt, a rumaromát, elkeverjük, majd az áztatott tésztalappal is jól összekeverjük. Ezzel a krémmel megtöltjük a 2 megmaradt lapot.kata_szelet_krem_hab

A tojásfehérjékből a cukor hozzáadásával gőz fölött kemény habot verünk. Ehhez keressünk 2 egymásba rakható nem műanyag edényt (a felső úgy kell a másikba illeszkedjen, hogy mellette ne tudjon felcsapni a gőz, különben megégetjük a kezünket). Az alsó edényben 2-3 ujjnyi magasan vizet teszünk fel forrni. Amikor már majdnem rossz letesszük takaréklángra, és rárakjuk a másik edényben a tojásfehérjéket. Elkezdjük verni, és amikor fehéredik, akkor 3-4 részben hozzáadjuk a cukrot. Addig verjük (kb. 6-8 perc), amíg teljesen kemény nem lesz a hab – meg nem áll benne a habverő. Egy lapát segítségével a megtöltött lapokra halmozzuk a habot, és teljesen egyenletesen eloszlatjuk. A tetejére egy étcsokit reszelünk. Egy fél napra hűtőbe vagy hűvös kamrába tesszük, hogy a lapok kicsit átvegyék a nedvességét, majd téglalap alakú szeleteket vágunk belőle.

Culin’Art a Facebook-in is =>kata_szelet_DSC02012

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!