Hogy miért ez a neve, azt nem tudom.:) De gyerekkorom egyik állandó süteménye „A” Kata szelet. 🙂 Anyai nagymamám sütötte nekünk rengeteget! 🙂 Ha mama keresztlánya meglátogat minket, akkor a mai napig mindig ez a sütemény készül el. Bár mama már nem tudja csinálni, anyával mi sütjük. Egyáltalán nem nehéz, csak a 3 tésztalap kisütése kicsit időigényes. De higgyétek el, megéri vele időt tölteni. Csak egyszer álljatok neki, utána már tudni fogjátok miért mondtam! 😉 Ezt mindenkinek meg kell kóstolnia! 🙂
Hozzávalók (egy tégla tepsihez, gáztepsihez ennek a 1,5-2x-e kell)
A tésztához:
15 dkg margarin
12 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 csg. sütőpor
1 csipet só
és annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen (0,7-1 dl)
A krémhez:
1 lap összetörve
1 vaníliarúd kikapart belseje
vaníliaaroma
10 dkg margarin
10 dkg cukor
2 ek. kakaó
2 ek. baracklekvár
rumaroma
A tetejére:
3 tojás fehérje
15 dkg cukor
kb. 3 dkg csoki reszelve
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 egyforma részre osztjuk (akár mérleg segítségével – a lényeg, hogy ne legyen nagy különbség a tészták között, mert nem lesz szép ha az egyik tészta a másik vastagságának a duplája:) ). A lapokat 1800C-os sütőben egyesével kisütjük.
A krémhez a tejet a vaníliarúd kikapart belsejével egy kevésbe vaníliaaromával elkeverjük, majd a legkevésbé szép lapot a 3 közül beletördeljük, jól elkeverjük, majd ázni hagyjuk. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, a baracklekvárt, a rumaromát, elkeverjük, majd az áztatott tésztalappal is jól összekeverjük. Ezzel a krémmel megtöltjük a 2 megmaradt lapot.
A tojásfehérjékből a cukor hozzáadásával gőz fölött kemény habot verünk. Ehhez keressünk 2 egymásba rakható nem műanyag edényt (a felső úgy kell a másikba illeszkedjen, hogy mellette ne tudjon felcsapni a gőz, különben megégetjük a kezünket). Az alsó edényben 2-3 ujjnyi magasan vizet teszünk fel forrni. Amikor már majdnem rossz letesszük takaréklángra, és rárakjuk a másik edényben a tojásfehérjéket. Elkezdjük verni, és amikor fehéredik, akkor 3-4 részben hozzáadjuk a cukrot. Addig verjük (kb. 6-8 perc), amíg teljesen kemény nem lesz a hab – meg nem áll benne a habverő. Egy lapát segítségével a megtöltött lapokra halmozzuk a habot, és teljesen egyenletesen eloszlatjuk. A tetejére egy étcsokit reszelünk. Egy fél napra hűtőbe vagy hűvös kamrába tesszük, hogy a lapok kicsit átvegyék a nedvességét, majd téglalap alakú szeleteket vágunk belőle.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: