Rákóczi túrós torta

Először fagyiban kóstoltam Rákóczi túrósat, ami nagyon ízlett, így régóta kerestem sütemény formájában is receptet. Végre találtam egy olyat, amit picit átvariálva, a sárgabarack lekvárt sem kispórolva meg is akartam csinálni. Nagy sikere lett, nem is bonyolult, mégis tortának is nagyon mutatós. 🙂

 Alternatív diabetikus hozzávaló kékkel

Hozzávalók:

(23 cm átmérőjű formához)rakoczi_turos_torta_DSC02338

A tésztához:

18 dkg liszt/ 18 dkg tönköly fehér liszt

12 dkg margarin

5 dkg porcukor/ 3 dkg gyümölcscukor

1 tojássárgája

A töltelékhez:

50 dkg túró/ 50 dkg sovány túró

1 egész tojásRakoczi_turos_torta2

2 ek. búzadara/ 2 ek. tönköly búzadara

10 dkg cukor/ 7 dkg gyümölcscukor

5 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva

A kenéshez:

kb. 2 dl sárgabaracklekvár /diabetikus

A tetejére:

3 tojásfehérje

12 dkg kristálycukor/ 8 dkg gyümölcscukor

2-3 dkg asztalt sárgabarack apróra vágva

 

Elkészítése:

A tésztához a lisztet és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadva a margarint és a tojássárgáját tésztává gyúrjuk. A sütőt 1800C-ra előmelegítjük. A tésztát 2 egyenlőre részre osztjuk, és lisztezett felületen forma nagyságú (22 cm) köröket nyújtunk. Kimargarinozott lisztezett formába tesszük, megszurkáljuk villával, és egyesével enyhén világosbarnára sütjük a lapokat (kb. 10-12 perc).rakoczi_tesztaja

A töltelékhez a túrót, a búzadarát, a tojást, a cukrot és az aszalt sárgabarackot jól összekeverjük.

Amikor langyosra hűlt a 2. tésztalap is, akkor megkenjük sárgabaracklekvárral, majd ráterítjük a túrós masszát, és jól lelapogatjuk. Ha fakanállal elterítettük, megnyomkodtuk, akkor még kézzel is megnyomkodhatjuk, hogy biztosan ne maradjon benne légrés. 1600C-on kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Utána megkenjük a túrós réteget is lekvárral, rárakjuk a másik lapot, majd azt is megkenjük lekvárral. Kicsit félrerakjuk, és elkészüljük a tojáshabot.Rakoczi_turos_torta

Egy tálba vizet melegítünk, rajta egy másik tálban gőz fölött felverjük a 3 tojásfehérjét a cukorral. A cukrot 2-3 részben akkor kezdjük hozzáadni, amikor már fehéredik. Amikor már kemény, megáll benne a habverő, még ½-1 percig verjük, biztos, ami biztos.:) Utána habzsákba töltjük (pl. csillag fejet is rakhatunk rá), és ennek segítségével keresztcsíkokba nyomjuk a tortára. Vigyázzuk, mert forró a hab, a zsák is hamar át fog melegedni. Legvégül az apróra vágott aszalt sárgabarackot is rászórjuk. Visszatesszük a tortát a 1600C-os sütőbe, kb. 8-10 percre, amíg kicsit megpirul a hab.

Szobahőmérsékleten kihűtjük, majd hűtőbe tesszük pár órára, utána szeletelhetjük.

Culin’Art a Facebook-on is =>rakoczi_turos_torta_DSC02339

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!