Gyros – van olyan ember, aki nem szereti? 🙂 Nem nagyon hiszem, de ha mégis, akkor ő ezt most ne olvassa tovább! 🙂 Többször készítettem már egyébként is, de pitát még nem sütöttem hozzá. Itt volt az ideje! Korábban tortillába töltöttem, de mostmár pitával is tudjuk enni. 🙂
Hozzávalók:
A húshoz:
gyros fűszer (HÁZILAG=>)
2-3 ek. olívaolaj +egy kevés a sütéshez
A salátához:
bármilyen vegyes saláta ízlés szerint
Az öntethez:
2,5 tejföl
só, bors
2 gerezd fokhagyma
egy kevés víz
csípőshöz erős arany
Pitához:
kb. 2,5 dl víz
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
1 tk. só
Elkészítése:
Kevés meleg (kézmeleg) vízben feloldjuk a cukrot, felfuttatjuk az élesztőt, de csak kicsit. Máris hozzáadjuk a liszthez és a sóhoz. Annyi vizet teszünk még hozzá, hogy könnyen gyúrható legyen, lágy kenyértésztát kapjunk. 1 órát letakarva kelesztjük.
Ezidő alatt elkészítjük a húst. hosszúkás csíkokra felvágjuk, sózzuk, majd beszórjuk gyros fűszerrel. Hozzáadunk 2-3 ek. olívaolajat, elkeverjük, majd letakarjuk, és hűtőbe rakjuk, had pácolódjon.
A salátához valókat apróra vágjuk és összekeverjük. A tejfölt a sóval-borssal kikeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt uborkát, majd még annyi vizet, hogy öntet állagúvá, folyóssá váljon. Egy másik kis tálban a csípős piros aranyat is kikeverjük egy kis vízzel.
Ha letelt a pitatészta kelési ideje, akkor 6-8 golyót formázunk belőle, attól függően, hogy milyen nagy pitákat szeretnénk kapni. Ezeket még 15 percig pihentetjük. A sütőt 2500C-ra előmelegítjük. Fontos, hogy majd forró legyen, mikor berakjuk a pitákat sülni. A pita golyókat jól belisztezve 3-5 mm vastagra kinyújtjuk (vékonyabbra akkor, ha tölteni akarjuk, vastagabbra akkor, ha mellé akarjuk enni, majd kilisztezett tepsibe rakjuk úgy, hogy az a fele, ami eddig felül volt, az kerüljön alulra. Kb. 2-3 percre berakjuk a sütőbe. Közben a sütőablakon keresztül figyeljük, és amikor már felpúposodtak, akkor megfordítjuk, és a másik felét is zsemle színűre sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor kiszárad. Kiszedés után letakarjuk, hogy finom puha maradjon.
Minden elkészült, már tálalhatunk is! 🙂 Ha véletlenül megmaradna pita, akkor 1-2 napig letakarva tárolva még pont olyan egy rövid mikrózás után, mint frissen.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: