Gyros házi pitával

Gyros – van olyan ember, aki nem szereti? 🙂 Nem nagyon hiszem, de ha mégis, akkor ő ezt most ne olvassa tovább! 🙂 Többször készítettem már egyébként is, de pitát még nem sütöttem hozzá. Itt volt az ideje! Korábban tortillába töltöttem, de mostmár pitával is tudjuk enni. 🙂

 

Hozzávalók:

A húshoz:

60 dkg csirkemell/disznógyros_tal

gyros fűszer (HÁZILAG=>)

2-3 ek. olívaolaj +egy kevés a sütéshez

A salátához:

bármilyen vegyes saláta ízlés szerint

Az öntethez:

2,5 tejföl

só, bors

2 gerezd fokhagyma

1/3 reszelt uborkapita_DSC02329

egy kevés víz

csípőshöz erős arany

Pitához:

kb. 2,5 dl víz

1 tk. cukor

2 dkg élesztő

50 dkg liszt

1 tk. só

 

Elkészítése:

Kevés meleg (kézmeleg) vízben feloldjuk a cukrot, felfuttatjuk az élesztőt, de csak kicsit. Máris hozzáadjuk a liszthez és a sóhoz. Annyi vizet teszünk még hozzá, hogy könnyen gyúrható legyen, lágy kenyértésztát kapjunk. 1 órát letakarva kelesztjük.pita_teszta

Ezidő alatt elkészítjük a húst. hosszúkás csíkokra felvágjuk, sózzuk, majd beszórjuk gyros fűszerrel. Hozzáadunk 2-3 ek. olívaolajat, elkeverjük, majd letakarjuk, és hűtőbe rakjuk, had pácolódjon.

A salátához valókat apróra vágjuk és összekeverjük. A tejfölt a sóval-borssal kikeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt uborkát, majd még annyi vizet, hogy öntet állagúvá, folyóssá váljon. Egy másik kis tálban a csípős piros aranyat is kikeverjük egy kis vízzel.

Ha letelt a pitatészta kelési ideje, akkor 6-8 golyót formázunk belőle, attól függően, hogy milyen nagy pitákat szeretnénk kapni. Ezeket még 15 percig pihentetjük. A sütőt 2500C-ra előmelegítjük. Fontos, hogy majd forró legyen, mikor berakjuk a pitákat sülni. A pita golyókat jól belisztezve 3-5 mm vastagra kinyújtjuk (vékonyabbra akkor, ha tölteni akarjuk, vastagabbra akkor, ha mellé akarjuk enni, majd kilisztezett tepsibe rakjuk úgy, hogy az a fele, ami eddig felül volt, az kerüljön alulra. Kb. 2-3 percre berakjuk a sütőbe. Közben a sütőablakon keresztül  figyeljük, és amikor már felpúposodtak, akkor megfordítjuk, és a másik felét is zsemle színűre sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor kiszárad. Kiszedés után letakarjuk, hogy finom puha maradjon.pita

Minden elkészült, már tálalhatunk is! 🙂 Ha véletlenül megmaradna pita, akkor 1-2 napig letakarva tárolva még pont olyan egy rövid mikrózás után, mint frissen.

Culin’Art a Facebook-on is =>gyros_pitaval_DSC02334

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!