Imádom az epret, minden mennyiségben! 🙂 Egyszerre képes vagyok akár 1 kilót – vagy többet – is megenni!:P Eddig sosem sikerült eljutnom odáig, hogy valamilyen epres süteményt készítsek, mert mindig megettem nyersen, csak úgy magában…. 🙂 Elhatároztam, hogy idén ez másképp lesz! Szeretnék majd eperlekvárt is befőzni, de addig is, amíg jobban szezonja lesz, addig kipróbálok több epres süti – vagy nem süti – receptet. 🙂
Hozzávalók (4 adaghoz):
30 dkg eper
10 dkg háztartási keksz
2 dl tejszín (nem édesített)
15 dkg mascarpone
4 dkg porcukor
4 dkg szeletelt mandula
Elkészítése:
Az epret megmossuk, felitatjuk róla a vizet. 4 szép szemet félrerakunk díszítéshez, a többi szeletekre vágjuk. A kekszet apróra darabokba törjük. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd kanalanként belekeverjük a felvert tejszínt. A tál alját kirakjuk eperszeletekkel, majd rászórunk kekszdarabokat (1 pohárba 1/8-át a teljes mennyiségnek). Utána egy kanál segítségével jöhet rá a tejszínes krémből, és egy kevés szeletelt mandula is. Majd még egy kör szeletelt eper, keksz darabok, tejszínes krém, a meghagyott szép szem eper és szeletelt mandula. Már kész is! 🙂 Ha ki bírjuk várni, akkor lesz a legjobb, ha legalább 1-2 órát áll hűtőbe, mert akkor megpuhul kicsit a keksz. 😛 Jó étvágyat! J
Forrás: Erdélyi Konyha Húsvét (III. évf. 1. szám)