Imádom a sonkát! 🙂 Ha rajtam múlna, akkor egy évben akár 4-5x – vagy többször – is lehetne húsvét a sonka miatt! 😀 Mi mindig házi sonkát, hosszan érlelt (sózott és füstölt) sonkát főzünk. Most pedig találtam több sonkaléleves receptet is, gondoltam ideje kipróbálni. 🙂 Nagyon finom, hiszen nem véletlenül olyan finom a füstölt csülökkel főzött babaleves – a benne főtt füstölt hústól. A sonkás batyuk pedig még különlegesebbé teszik – igaz, ezek kicsit pepecselősek, de évente egyszer megéri! Mi jövőre is biztosan készítünk 🙂
(mivel mi holnap már utazunk tovább páromékhoz, így nálunk ma volt húsvéti menü, és már péntek este sonkavágás a névnapom tiszteletére:P)
Hozzávalók:
(mi ennek a dupláját főztük, hogy maradjon is:-) )
kis zsiradék (akár a sonkalé tetejéről is)
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis cikk zeller
1 kis darab karalábé
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 púpos ek. liszt
1 tk. őrölt pirospaprika
2 l sonkalé
A levesbetéthez:
2 tojás
kb. 20 dkg liszt
10-20 dkg főtt sonka és tarja felesben
2 szál újhagyma
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk, a vöröshagymát félbe majd szeletekre vágjuk, majd ezeket a zsiradékon ropogósra pároljuk. Ha megpárolódott, akkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet. Kicsit pirítjuk, majd félrehúzzuk kicsit, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd visszahúzzuk a tűre, és ráöntjük a sonkalevet (sót ne tegyünk hozzá, sőt, jobb, ha előtte megkóstoljuk mennyire sós a sonkalé, és ha nagyon egy részét vízzel helyettesítjük). Amíg felforr, addig elkészítjük a batyukat.
A sonkát, tarját és újhagymát apróra vágjuk, és összekeverjük. A 2 tojást annyi liszttel összegyúrunk, amennyit felvesz (ez kb. 20 dkg lesz). A tésztát kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd kb. 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval köröket vágunk ki. A maradékokat összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és továbbszaggatunk. Addig folytatjuk, míg a tészta el nem fogy (nekem 38 kis köröm lett). Utána a köröket szépen egymás mellé kirakosgatjuk, és mindegyikre teszünk 1-1 sonkás-újhagymás kupacot. A széleket felhajtjuk ujjal, és összenyomjuk batyu formára. A kész batyukat a felforrt levesbe tesszük. Hamar feljönnek a felszínre, innentől kezdve még 1-2 percig főzzük, és már el is készültünk. Hogy a kis batyuk biztosan ne essenek szét szűrőlapáttal szedjük ki egy kis tálba. Még így melegen tálaljuk (előbb szedjünk levest, és utána tegyünk rá ízlés szerint néhány sonkás batyut).
Forrás: Vidék íze (2014. ápr.)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: