Sonkás batyukkal gazdagított sonkaléleves

Imádom a sonkát! 🙂 Ha rajtam múlna, akkor egy évben akár 4-5x – vagy többször – is lehetne húsvét a sonka miatt! 😀 Mi mindig házi sonkát, hosszan érlelt (sózott és füstölt) sonkát főzünk. Most pedig találtam több sonkaléleves receptet is, gondoltam ideje kipróbálni. 🙂 Nagyon finom, hiszen nem véletlenül olyan finom a füstölt csülökkel főzött babaleves – a benne főtt füstölt hústól. A sonkás batyuk pedig még különlegesebbé teszik – igaz, ezek kicsit pepecselősek, de évente egyszer megéri! Mi jövőre is biztosan készítünk 🙂

(mivel mi holnap már utazunk tovább páromékhoz, így nálunk ma volt húsvéti menü, és már péntek este sonkavágás a névnapom tiszteletére:P)

 

Hozzávalók:

A leveshez:sonkaleleves

(mi ennek a dupláját főztük, hogy maradjon is:-) )

kis zsiradék (akár a sonkalé tetejéről is)

2 sárgarépa

1 fehérrépa

1 kis cikk zeller

1 kis darab karalábé

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

sonkas_batyuk_DSC02748

A levesbetét

1 púpos ek. liszt

1 tk. őrölt pirospaprika

2 l sonkalé

A levesbetéthez:

2 tojás

kb. 20 dkg liszt

10-20 dkg főtt sonka és tarja felesben

2 szál újhagyma

 

Elkészítése:

A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk, a vöröshagymát félbe majd szeletekre vágjuk, majd ezeket a zsiradékon ropogósra pároljuk. Ha megpárolódott, akkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet. Kicsit pirítjuk, majd félrehúzzuk kicsit, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd visszahúzzuk a tűre, és ráöntjük a sonkalevet (sót ne tegyünk hozzá, sőt, jobb, ha előtte megkóstoljuk mennyire sós a sonkalé, és ha nagyon egy részét vízzel helyettesítjük). Amíg felforr, addig elkészítjük a batyukat.sonkas_batyuk

A sonkát, tarját és újhagymát apróra vágjuk, és összekeverjük. A 2 tojást annyi liszttel összegyúrunk, amennyit felvesz (ez kb. 20 dkg lesz). A tésztát kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd kb. 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval köröket vágunk ki. A maradékokat összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és továbbszaggatunk. Addig folytatjuk, míg a tészta el nem fogy (nekem 38 kis köröm lett). Utána a köröket szépen egymás mellé kirakosgatjuk, és mindegyikre teszünk 1-1 sonkás-újhagymás kupacot. A széleket felhajtjuk ujjal, és összenyomjuk batyu formára. A kész batyukat a felforrt levesbe tesszük. Hamar feljönnek a felszínre, innentől kezdve még 1-2 percig főzzük, és már el is készültünk. Hogy a kis batyuk biztosan ne essenek szét szűrőlapáttal szedjük ki egy kis tálba. Még így melegen tálaljuk (előbb szedjünk levest, és utána tegyünk rá ízlés szerint néhány sonkás batyut).

Forrás: Vidék íze (2014. ápr.)

Culin’Art a Facebook-on is =>sonkaleleves_DSC02779

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!