Mostanában a házi kenyérfélék lettek a kedvencek. Erre a receptre párom édesanyja hívta fel a figyelmem, egy Nők Lapjából tépte ki nekem. 🙂 Olívásat kenyérfélét már készítettem (olívás-túrós bagett), ami nagyon bejött, így azt nem „féltem” belerakni, aszalt paradicsomot azonban még nem használtam semmihez, így kíváncsian vártam milyen lesz. Azt kell mondjam isteni párosítás! 🙂
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
1 ek. cukor
50 dkg liszt/kenyérliszt (én most fele fehér tönköly lisztet, fele rozsos kenyérlisztet használtam)
2 dl langyos víz
1 csapott ek. só
5 ek. olívaolaj
8 dkg olajos aszalt paradicsom
8 dkg kimagozott, fekete olajbogyó
1 mk. oregánó
bors
A kikenéshez:
1 mk. lágy vaj
liszt
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a tejben. A lisztet egy tálba tesszük, a közepébe mélyedést formálunk, mehet bele a felfuttatott élesztő, a langyos vízben feloldott só, 5 ek. olaj, majd mindezt együtt hólyagosra dagasztjuk. Ezután picit megszórjuk liszttel, letakarjuk, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
Közben a paradicsomot és az olívabogyót lecsepegtetjük, és apró darabokra vágjuk. Egy kuglóf vagy koszorú betétes tortaformát kikenünk a vajjal, majd pici kis liszttel is meghintjük.
A tésztát lisztezett felületen kissé kihúzogatjuk, majd rászórjuk az apróra vágott paradicsomot, olívabogyót, az oregánót és a kevéske borsot, és jól összegyúrjuk. 2 részletben rudat sodrunk belőle (mérjük meg, hogy a 2 rúd félkörbe hajlítva kitegye a sütőformát). A formába illesztve összenyomjuk a 2 részletet, majd még 30 percet kelni hagyjuk. A sütőt 2000C-ra előmelegítjük.
Megkenjük a tésztát meleg vízzel, és a sütő aljába is teszünk egy meleg vízzel teli kicsi lábast helyezünk (ez gőzt termel majd a sütőben). A kenyeret is betesszük a sütőbe, majd kb. 45-50 percig sütjük. Ha megsült kivesszük, majd 5 perc után rácsra borítjuk, és ott hagyjuk teljes kihűlni (már ha nem vagyunk mohók, és tényleg tudunk neki kihűlési időt adni:) ). Önmagában is mennyei finom, de akár grillezett húsokhoz, zöldsalátához is tálalhatjuk.
Kedves Róza! Remélem kipróbáltad sütőlapon formázva is, mert bátran lehet ott is sütni, ha nagyobb a mennyiség, sütöttem már én is simán tepsiben, sütőlapon is 🙂
Tényleg formában ajánlatos sütni, vagy mehet sütőlapon, formázva is? Mert egy házibuliba nagyobb adagot (1 kg liszt) szeretnék csinálni, a formám meg kb ennek a harmadát képes befogadni… (vagy ha egyszerre dagasztom és többszörre sütöm, nem fog szétkelni a második, harmadik része?