Kombe, a töltött kenyér

Engem is utolért a kombe, vagyis a töltött kenyér láz! 🙂 Mostmár megérte az iránta való nagy rajongást! Tényleg isteni finom, és nem is annyira bonyolult, mint elsőre tűnik. A tésztája tulajdonképpen alap kenyér recept, a tölteléket pedig tetszőlegesen variálhatjuk. Én az eredetihez képest a tésztába kevesebb tejet tettem, a töltelékbe pedig kevesebb húsfélét, cserébe viszont kápia paprikát is vágtam bele. Legközelebb egy még zöldségesebb töltelékeset készítek! 😛

 

Hozzávalók:

A tésztához:

60 dkg lisztkombe

1 mk. só

1 dl víz

2,5 dl tej

1 tk. cukor

3 dkg élesztő

A kenéshez:

10 dkg margarin

5 ek. olívaolaj

A töltelékhez:kombe_DSC02907

2 kisebb vagy 1 nagy fej lila hagyma

1 db kápia paprika

17 dkg házi sonka és sonka szalámi vegyesen (vagy más szalámi/ bacon)

3,3 dl tejföl

só, bors

A tetejére:

1 tojás megkenni

magok megszórni

 

Elkészítése:

A vizet és a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd az élesztőt, és felfuttatjuk. Amíg felfut, addig egy tábla mehet bele a liszt, a só, majd pedig rá a felfuttatott élesztő, és az egészet jól összegyúrjuk. A vajat felolvasztjuk, majd hozzákeverjük az olajat is. A töltelék hozzávalóit apróra vágjuk, majd összekeverjük a tejföllel, sózzuk-borsozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyesével nagy téglalapra kinyújtjuk őket (3-4 mm vastagra). Nekem csak kis felületem van a konyhában, ezért előre kinyújtottam mind a 3 lapot (nagyjából egyforma méretűre), majd 3-ba hajtva egy tálcán félreraktam, és utána kezdtem meg az összeállítást. Ha vkinek van elég helye, akkor pedig így mehet az összeállítás: kinyújtunk egy lapot, megkenjük a vaj-olaj keverék felével, kinyújtunk egy másik lapot is, ráhelyezzük, erre mehet az összes töltelék jól eloszlatva, majd kinyújtjuk a 3. lapot is, mehet ez is rá, végül megkenjük a vaj-olaj keverék maradékával.kombe_tesztaja

Mostmár jöhet a hajtogatás. Először jobbról és balról is behajtjuk a közepéig, majd alulról és felülről is felhajtjuk a közepéig.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 25×35 cm-es) helyezzük úgy, hogy az a része kerüljön alulra, ami a hajtogatás után felül volt. Egy éles késsel átlókat rajzolva a tetejére jól bele is vágunk, kb. a feléig (vigyázzunk, hogy át ne vágjuk!).  Utána kb. 40-45 percet pihentetjük meleg helyen.kombe_DSC02896

Kicsivel a kelési idő lejárta előtt előmelegítjük a sütőt 1800C-ra. Ha letelt a kelési idő, és láthatóan is szépen megkelt, akkor a tetejét megkenjük tojással, majd pedig gazdagon megszórjuk magokkal. Kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ha elkészült, akkor 1-2 percig hajtjuk pihenni, majd tegyük ki egy tálcára, és még melegen tálaljuk. Úgy szeleteljük, mintha tortát vágnánk. 🙂 Ha valaki szeretné, akkor még egy kis tejfölt lehet mellé kínálni.

Forrás: Ami a konyhámból kikerül

Culin’Art a Facebook-on is =>kombe_kesz

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!