Én az egyszerű ízek híve vagyok, nem szeretem az agyon fűszerezést, noh meg ha hagyomány az étel, akkor legyen hagyományos ízvilága is, amit gyerekként megszoktam. 🙂 Ez még persze lehet változik, de most így gondolom. Így hát a túrógombócot is a lehető legegyszerűbben készítem.
Alternatív diabetikus hozzávalók kékkel
Hozzávalók:
A gombóchoz:
50 dkg túró/ 50 dkg sovány túró
4 egész tojás
2 dl búzadara/ 2 dl tönköly búzadara
1 csipet só
2 ek. olaj
10 dkg zsemlemorzsa
Tálaláshoz:
porcukor/ gyümölcscukor
tejföl/ sovány tejföl
esetleg fahéj
Elkészítése:
Az áttört túrót jól összekeverjük a tojásokkal, búzadarával meg a sóval, és legalább fél napig hűtőben/ hűvösebb spájzban állni hagyjuk, hogy a dara megszívja magát.
Aztán egy fazékban felrakunk vizet forrni egy csipet sóval (a tészta mennyiségének legalább 3x-osa, hogy kényelmesen elférjenek a gombócok), és vizes kézzel kis gombócokat formázunk a tésztából. ha felforrt a víz, akkor belerakjuk a gombócokat, majd néha óvatosan megkeverve (hogy ne essen szét, de leragadni se hagyjuk) legalább 5 percet. Ha hagytunk elég időt a búzadarának, hogy megszívja magát, akkor nem fő szét! Közben a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk (kicsi lángon, és ha van gázelosztónk használjuk azt is). Ha már kicsit pirul, akkor le lehet kapcsolni a gázt, de továbbra is kevergetnünk kell, mivel forró a morzsa és a serpenyő is.
A megfőtt gombócokat a megpirított morzsára szedjük, benne meghempergetjük, majd egy jénaiba kivesszük, hogy a többinek is legyen helye. Melegen tálaljuk, ízlés szerint ki mivel szereti. Párom tejföllel és cukorral, én még fahéjat is teszek rá, de apukám pl. csak tejföllel, sósan eszi.