A kombe után a cobbler láz is utolért. Nassoló naplopónál láttam meg a receptet. Azt kell mondjam, ennek a sikere sem véletlen. Az epertisztogatással, félbevágással és a tészta kikeverésével együtt is max. 10 perc minden előkészület, aztán már mehet is a sütőbe, ahol bő fél óra alatt elkészül. Ugye hogy ki kell próbálni? 🙂 Nézzük is hogy kell!
Alternatív hozzávalók
Hozzávalók:
(1 pite formához 1x-es, kicsit nagyobb kerámia tepsihez 1,5x-es, egy rendes tégla tepsihez pedig 2x-es szorzóval vegyük a hozzávalókat. A csésze 250 ml-es)
1 csésze liszt/ fehér tönköly liszt
¾ csésze cukor/ szűk ½ csésze gyümölcscukor
2 tk. bourbon vaníliás cukor v. vanília aroma
2 tk. sütőpor
¾ csésze tej
kb. 25 dkg eper
Ötlet: más (nem folyós) gyümölccsel is készíthetjük, pl. málna, áfonya, szeder, alma, cseresznye, meggy, sárgabarack… Arra figyeljünk, hogy bármilyen gyümölcsöt is választunk mosás után jól csepegtessük le, vagy pl. a cseresznyét magozás után is – a levére nincs szükség.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A vajat kockázzuk bele a lepény formába/ tepsibe, majd mehet is a sütőbe. Amíg megolvad, addig előkészítjük a gyümölcsöt és a tésztát. Az epret csumázzuk ki, mossuk meg, majd csepegtessük le. Ha vannak közte nagy szemek, azokat vágjuk félbe, a többi maradhat egybe.
A tésztához a lisztet keverjük el a sütőporral, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsük hozzá a tejet (ha vanília aromát használunk, azt a tejjel együtt adjuk hozzá), és egy kézi habverő segítségével jól keverjük ki a tésztát.
Vegyük ki a tepsit a sütőből – a vaj már biztosan felolvadt, öntsük rá a tésztát. Kicsit eligazíthatjuk, hogy a szélekre is nagyjából egyformán jusson, de a felolvasztott vajjal nem kell összekeverni, nem baj, hogy egy része feljött a tetejére. Majd rászórjuk a gyümölcsöt is, és mehet vissza a sütőbe. Kb. 35 perc alatt szép pírt kap a teteje => ekkor van kész.
Ha pite formában sütjük, akkor tegyünk alá egy nagy tepsit, hogy abba folyjon ki az eper, ha kifolyna.
Ha kész, akkor várjunk pár percet, amíg langyosra hűl, különben megégetjük a nyelvünket. 😉 Önmagában is isteni finom, de akár ilyen meleg nyári napokon vanília fagyival is tálalhatjuk. 🙂
Forrás: Nassoló naplopó
Culin’Art Facebook oldalamon még több érdekesség vár rátok! 🙂 =>
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: