Gyors epres cobbler 10 perc alatt

A kombe után a cobbler láz is utolért. Nassoló naplopónál láttam meg a receptet. Azt kell mondjam, ennek a sikere sem véletlen. Az epertisztogatással, félbevágással és a tészta kikeverésével együtt is max. 10 perc minden előkészület, aztán már mehet is a sütőbe, ahol bő fél óra alatt elkészül. Ugye hogy ki kell próbálni? 🙂 Nézzük is hogy kell!

Alternatív hozzávalók

Hozzávalók:

(1 pite formához 1x-es, kicsit nagyobb kerámia tepsihez 1,5x-es, egy rendes tégla tepsihez pedig 2x-es szorzóval vegyük a hozzávalókat. A csésze 250 ml-es)

6 dkg vajepres_cobbler_DSC03612

1 csésze liszt/ fehér tönköly liszt

¾ csésze cukor/ szűk ½ csésze gyümölcscukor

2 tk. bourbon vaníliás cukor v. vanília aroma

2 tk. sütőpor

¾ csésze tej

kb. 25 dkg eper

Ötlet: más (nem folyós) gyümölccsel is készíthetjük, pl. málna, áfonya, szeder, alma, cseresznye, meggy, sárgabarack… Arra figyeljünk, hogy bármilyen gyümölcsöt is választunk mosás után jól csepegtessük le, vagy pl. a cseresznyét magozás után is – a levére nincs szükség.

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A vajat kockázzuk bele a lepény formába/ tepsibe, majd mehet is a sütőbe. Amíg megolvad, addig előkészítjük a gyümölcsöt és a tésztát. Az epret csumázzuk ki, mossuk meg, majd csepegtessük le. Ha vannak közte nagy szemek, azokat vágjuk félbe, a többi maradhat egybe.eper_DSC03603

A tésztához a lisztet keverjük el a sütőporral, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsük hozzá a tejet (ha vanília aromát használunk, azt a tejjel együtt adjuk hozzá), és egy kézi habverő segítségével jól keverjük ki a tésztát.epres_cobbler_teszta

Vegyük ki a tepsit a sütőből – a vaj már biztosan felolvadt, öntsük rá a tésztát. Kicsit eligazíthatjuk, hogy a szélekre is nagyjából egyformán jusson, de a felolvasztott vajjal nem kell összekeverni, nem baj, hogy egy része feljött a tetejére. Majd rászórjuk a gyümölcsöt is, és mehet vissza a sütőbe. Kb. 35 perc alatt szép pírt kap a teteje => ekkor van kész.epres_cobbler

Ha pite formában sütjük, akkor tegyünk alá egy nagy tepsit, hogy abba folyjon ki az eper, ha kifolyna.

Ha kész, akkor várjunk pár percet, amíg langyosra hűl, különben megégetjük a nyelvünket. 😉 Önmagában is isteni finom, de akár ilyen meleg nyári napokon vanília fagyival is tálalhatjuk. 🙂

Forrás: Nassoló naplopó

Culin’Art Facebook oldalamon még több érdekesség vár rátok! 🙂 =>epres_cobbler_DSC03616

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!