Idén májusban a fagyi napon egy kis házi fagyizóba mentünk, és ott volt többféle házi szörp is, levendula szörp is. elsőre nagyon meglepődtem, és furin hangzott, de aztán a kiváncsiság hajtott minket, így megkóstoltuk. És jó, hogy így tettünk! 🙂 Aztán eszembe jutott, hogy vagy Tihanyi Levendula fesztivál, és elkezdtem utána nézni, hogy nah akkor menjünk nézzük meg. Ekkor fedeztem fel, hogy levendulát is lehet menni szedni, mint ahogy epret és még több gyümölcsöt. Rá is készültem, hogy menjünk. Aztán kiderült számomra, hogy a Balaton felvidék telis tele van mindenhol, Veszprém környékén is levendulával, így végül pároméknál, Szentkirályszabadján a szomszédban szedtünk, és abból készült ez a szörp.
8 dl víz
55 dkg cukor
35 g friss levendulavirág (szárítottból kb. 2/3 ennyi kell csak)
10-14 mentalevél
2 citrom leve
Elkészítése:
A levenduláról leszedjük a virágokat (úgy a legkönnyebb, ha visszafelé lehúzzuk egybe a szárról). A 35 grammnak csak a virágnak kell lennie a szára nélkül. A vizet felrakjuk a cukorral forrni, majd belerakjuk a levendulát és a mentát. Még 3 percig forraljuk, majd pedig 15 perce letakarjuk, hagyjuk állni.
Utána átszűrjük, majd még egyszer felforraljuk, végül pedig belenyomjuk a 2 citrom levét is (vigyázzunk, hogy a magok ne kerüljenek bele). Jól kimosott üvegekbe öntjük, kihűtjük, majd fogyasztásig hűtőben tároljuk. Kb. 3 hónapig eláll ott. Jó hideg vízzel és citrom karikával a legjobb! 🙂
Kövesd a Culin’Art Facebook oldalát is, hogy még több érdekességet olvashass-láthass! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: