Amikor kiderült, hogy “Az egyik kedvenc hozzávalóm” fél éves blogszülinapi játékom keretében különdíjként egy fél kg-os sajttálat is kisorsolhatok a Katalin-hegyi Háztáji Manufaktúra jóvoltából, akkor már tudtam, hogy ezért valami extrát is kell hozni. Mivel a sajtot is imádom, meg az alap játék a túróhoz, mint kedvenc hozzávalómhoz kapcsolódott, így adta magát a feladat. Olyan recepteket várok (hagyományos családi recepteket vagy újakat), amelyeknek a hozzávalói között a túró és a sajt is megtalálható.
Hát azt kell mondjam, feladtam vele a leckét! 🙂 Nem sokan próbálkoztatok, számszerűsítve mindössze ketten… 🙂 Fanni, Timi, nektek külön köszönöm a játék iránti lelkesedést, aktivitást, kitartást! 🙂 Sőt, Timi végszóra még egy 2. receptet is küldött. Én biztosan mindegyiket ki fogom próbálni a közel jövőben (és természetesen be is számolok;) ) Lássuk akkor a befutott recepteket érkezési sorrendben:
Sajtos-túrós bundában sült csirkemell Timitől
(külön gratulálok a szép tálaláshoz is 🙂 )
Isteni finom puha porhanyós lesz így a hús, Timi csak ajánlani tudja mindenkinek ezt a verziót, aki unja már a sima panírt. 🙂
Hozzávalók 4 főre:
2 kisebb csirkemell filé (ebből nekem 8 nagyobb szelet lett)
1 tk. só
25 dkg túró
2 tojás
20 dkg liszt
1 mk. só
1 nagy csipet bors
2 dl tej
10 dkg sajt
7 dkg liszt a hús forgatásához
Olaj bőven a sütéshez
Elkészítése:
A húst alaposan megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és besózzuk. Addig hagyjuk állni, míg a bundát elkészítjük. A túrót egy tálba öntjük, villával áttörjük. A tojásokat hozzáadjuk, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a lisztet. A tejet fokozatosan hozzá adagolva, a masszát csomómentesre keverjük. Beleforgatjuk a lereszelt sajtot. Az olajat forrósítunk. A lisztet egy tálkába öntjük, megforgatjuk benne a melleket, majd a túrós masszába mártjuk (villával kis rásegítés szükséges, hogy jól bevonja a bunda a húst). Forró olajban mindkét oldalukat barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Tipp: A kisült bundás húst egy magasabb falú tálba szedtem papírtörlőre, lefedtem alufóliával, és amíg az utolsó hús ki nem sült, hagytam a forró gőzben puhulni.
Sajtrolád fűszeres túrótöltelékkel Fannitól
(köszönet a kitartásért, hogy szereztél ötletet hozzá 😉 )
Fanni sokáig ötletelt, hogy mi lehetne az a recept, amit ide elkészíthet, még az anyukáját is megkérdezte van-e ilyen családi recept. 🙂 És lám, a kitartás meghozta gyümölcsét, íme, egy jó ötlet! A mértékegységes speciálisan vannak mérve, de ettől lett igazán egyedi 😛
Hozzávalók:
kb. 35 dkg edami sajt
1 nagy doboz tejföl negyede
25 dkg túró
1 nagy gerezd fokhagyma
1 fél fej kisebb vöröshagyma
petrezselyem, oregánó, kakukkfű
só, bors
Az elkészítést saját gondolataim szerint írom le (Fanni ezt nem írta meg külön). A sajtot forró vízben /mikróban (ki hogy szokta) megolvasztjuk, de csak annyira, hogy nyúlós legyen, majd asztal lapon/deszkán kinyújtjuk. (Erre másik opció: vékonyan felszeleteljük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe a szeleteket szorosan egymás mellé fektetjük, sütőbe rakjuk, és addig hagyjuk bent, míg össze nem olvadnak). Közben a tölteléket összekeverjük. a Túrót villával összetörjük a tejföllel, hagymákkal, fűszerekkel összekeverjük, majd ha kész a nagy sajtlap, akkor ezzel a fűszeres krémmel megöltjük, majd szorosan feltekerjük (néhány órára hűtőbe tesszük, vagy 1/2-1 órára fagyasztóba), majd éles késsel felszeleteljük. Már tálalhatjuk is! 🙂 Esti borozáshoz kiváló kísérő. 😉
(mert 3 a magyar igazság, mondta Timi, így túrós pogácsa, majd a túrós-sajtos bundában sült csirkemell után még ezt is elkészítette:) )
Nyáron sokszor nem kíván az ember “rendes” kaját és meleg ételt, ilyenkor jöhetnek jól az ilyen és ehhez hasonló ötletek. 🙂 Timi uborkát, paradicsomot, sajtot vágott apróra, villával áttört túrót adott hozzá, valamint megszórta sült csirke fűszersóval és a tőlem kapott csirkefűszerrel 🙂 Timi azt mondta eddig ezt túró nélkül készítették, de túróval még finomabb! 🙂
Én biztosan kipróbálom mindhárom receptet, és hamarosan be is számolok Nektek róla! 🙂 Lányok, köszönöm, hogy velem játszottatok, és íme a különdíj, a fél kg-os sajttál nyertese:Bene-Szabó Timi, ismét felveszem majd veled a kapcsolatot, hogy egyeztessünk a nyeremény átvételről! 🙂
És még egyszer köszönöm mindenkinek, aki velem örült a blogom féléves szülinapjának (azóta már 7 hónapos is elmúlt:) ), és játszott velem! 🙂 Akik most nem nyertek, azok se szontyolodjanak el, lesz még itt játék! 😉
Kövessetek a Culin’Art Facebook oldalán is! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: