Amikor megláttam ezt a receptet a Jólkifőztem-en, rögtön tudtam, hogy ezt nekem is meg kell csinálnom! 🙂 A tésztája nagyon hasonlít a sós perecéhez, de kicsit lágyabb, és „zsírosabb”. Noh de az a tejfölös, lilahagymás, kápia paprikás, sonkás-bacon-ös töltelék a reszelt sajttal, hát az egyszerűen mennyien! Egyszerűen nem lehet abbahagyni az evését! 😛 És ráadásul mivel rudat kell belőle sodorni , és azt felszeletelni, gyakorlatilag se perc alatt kész a formázása. És ha maradna belőle még több naposan is jó puha marad. 🙂
Hozzávalók:
2 dl tej
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
40 dkg liszt
1 púpos tk. só
1 dl étolaj
A töltelékhez:
1,5 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors
6-8 dkg sonka
5 dkg bacon
1 fej lila hagyma
1 kisebb kápia paprika
10 dkg reszelt sajt
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 ek. tejföl
szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk, majd a tészta hozzávalóival összegyúrjuk, és duplájára kelesztjük (ez kb. 30-40 perc). Közben előkészülünk a töltelékkel. a Tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, és sózzuk-borsozzuk, a többi tölteékbe valót pedig apróra vágjuk (sonka, bacon, lila hagyma, kápia paprika), összekeverjük, a sajtot pedig lereszeljük. A tepsit kiolajozzuk. A tetején megkenéséhez szükséges tojássárgáját villával kissé felverjük és összekeverjük a tejföllel, majd ezt is félretesszük.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a fokhagymás tejföllel, ráhalmozzuk a sonkás-zöldséges keveréket, megszórjuk a reszelt sajttal, majd jó szorosan feltekerjük. Megkenjük a tejfölös tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, majd háromszögeket vágunk belőle (hol egyik-hol másik irányba srégen elfordítjuk a kést, így lesznek háromszögek.
A gazdagon töltött háromszögeket arany barnára sütjük (kb. 15-20 perc alatt).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: