Felturbózott magyaros rakott krumpli

Hagyományos rakott krumplinak álltam neki. Csak aztán úgy adódott, hogy kolbász csak bolti volt itthon, ezért gondoltam feldobom egy kis hazai füstölt sonkával és szalonnával. Aztán ahogy készültem elő, felraktam a krumplit, majd a tojást főni, tovább gondolkodtam. Mi nagyon szeretjük a hagymát, hát kerüljön bele az is. És ha már ennyi magyaros dolog van benne, legyen benne paprika is. Így lett hát a felturbózott magyaros rakott krumpli, aminek tetején nem csak sima tejföl van. 😛

 

Hozzávalók:

6 közepes krumpli

5 db tojás

20 dkg vékony kolbász  felturbozott_magyaros_rakott_krumpli

10 dkg házi füstölt sonka

7 dkg házi szalonna

1 fej lilahagyma

1 sárga paprika

2 tk. zsír

2 púpos ek. liszt

1,5 dl tej

6 ek. tejföl

só, bors

2 kis gerezd fokhagyma

5 dkg sajt

 

Elkészítése:

A krumplit és a tojást felrakjuk főni. A krumpli vizét sózzuk is meg. Amíg ezek főnek vágjuk fel vékony szeletekre a kolbászt, a sonkát és a szalonnát. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és szeleteljük fel. A paprikát is vágjuk szeletekre, majd daraboljuk fel. A krumpliról és a tojásról öntsük le a vizet és mossuk át hideg vízbe (csak azért, hogy gyorsabban tudjuk pucolni). Közben a sütőt 200OC-ra melegítsük elő.

Ha megvagyunk a pucolással, akkor a krumplit és a tojást is szeleteljük fel (ha van tojásszeletelőnk, akkor a tojáshoz használjuk azt). Most, hogy jó sok tányéron felszeletelve készen áll minden megkezdhetjük az összeállítást. 🙂magyaros_rakott_krumpli_hozzavalok

A kis tepsit vékonyan kikenjük zsírral, majd jöhetnek bele a rétegek. Legalulra krumpli szeleteket jó szorosan (hogy a lefolyó kolbász és sonka zsírokat beszívhassa), ezt kicsit megsózzuk, mehet rá egy réteg tojás, ezt is megsózzuk, aztán a hagyma és a sonka-szalonna nagy része. Aztán még egy réteg krumpli, kis sózás, még egy réteg tojás, kis sózás, aztán a kolbász karikák a paprika darabokkal, és a kis maradék sonka és szalonna. Végül még a maradék krumplit rétegezzük rá. nem baj, ha nem jut szorosan krumpli, mert könnyebben lejut majd mindenhova a tejfölös öntet.

Gyorsan készítsük el az öntetet is. A zsírt megolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta lisztet. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáöntünk egy kis tejet és gyorsan elkeverjük, majd mehet bele a többi tej. Ha maradt még benne csomó, azt nyomjuk szét a fakanállal. Mehet bele tejföl is, keverjük el, majd 1 percre tegyük vissza még a tűzre, aztán lezárhatjuk. Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát belenyomjuk, majd kézi habverővel jól elkeverjük. Mehet is a rakott krumplira, oszlassuk el jól, jusson mindenhova.magyaros_rakott_krumpli_osszeallitasa

Végül reszeljünk rá egy kis sajtot, ami majd jól rápirul. 🙂 Mehet a sütőbe, kb. 30 perc alatt rásül a tejfölös öntet és a sajt.

Ha kész pár percet hagyjuk hűlni, majd egy kis savanyúsággal tálalhatjuk! 🙂

 Culin’Art a Facebook-on is! 🙂 =>magyaros_rakott_krumpli_talalva

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!