Hagyományos rakott krumplinak álltam neki. Csak aztán úgy adódott, hogy kolbász csak bolti volt itthon, ezért gondoltam feldobom egy kis hazai füstölt sonkával és szalonnával. Aztán ahogy készültem elő, felraktam a krumplit, majd a tojást főni, tovább gondolkodtam. Mi nagyon szeretjük a hagymát, hát kerüljön bele az is. És ha már ennyi magyaros dolog van benne, legyen benne paprika is. Így lett hát a felturbózott magyaros rakott krumpli, aminek tetején nem csak sima tejföl van. 😛
Hozzávalók:
6 közepes krumpli
5 db tojás
10 dkg házi füstölt sonka
7 dkg házi szalonna
1 fej lilahagyma
1 sárga paprika
2 tk. zsír
2 púpos ek. liszt
1,5 dl tej
6 ek. tejföl
só, bors
2 kis gerezd fokhagyma
5 dkg sajt
Elkészítése:
A krumplit és a tojást felrakjuk főni. A krumpli vizét sózzuk is meg. Amíg ezek főnek vágjuk fel vékony szeletekre a kolbászt, a sonkát és a szalonnát. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és szeleteljük fel. A paprikát is vágjuk szeletekre, majd daraboljuk fel. A krumpliról és a tojásról öntsük le a vizet és mossuk át hideg vízbe (csak azért, hogy gyorsabban tudjuk pucolni). Közben a sütőt 200OC-ra melegítsük elő.
Ha megvagyunk a pucolással, akkor a krumplit és a tojást is szeleteljük fel (ha van tojásszeletelőnk, akkor a tojáshoz használjuk azt). Most, hogy jó sok tányéron felszeletelve készen áll minden megkezdhetjük az összeállítást. 🙂
A kis tepsit vékonyan kikenjük zsírral, majd jöhetnek bele a rétegek. Legalulra krumpli szeleteket jó szorosan (hogy a lefolyó kolbász és sonka zsírokat beszívhassa), ezt kicsit megsózzuk, mehet rá egy réteg tojás, ezt is megsózzuk, aztán a hagyma és a sonka-szalonna nagy része. Aztán még egy réteg krumpli, kis sózás, még egy réteg tojás, kis sózás, aztán a kolbász karikák a paprika darabokkal, és a kis maradék sonka és szalonna. Végül még a maradék krumplit rétegezzük rá. nem baj, ha nem jut szorosan krumpli, mert könnyebben lejut majd mindenhova a tejfölös öntet.
Gyorsan készítsük el az öntetet is. A zsírt megolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta lisztet. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáöntünk egy kis tejet és gyorsan elkeverjük, majd mehet bele a többi tej. Ha maradt még benne csomó, azt nyomjuk szét a fakanállal. Mehet bele tejföl is, keverjük el, majd 1 percre tegyük vissza még a tűzre, aztán lezárhatjuk. Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát belenyomjuk, majd kézi habverővel jól elkeverjük. Mehet is a rakott krumplira, oszlassuk el jól, jusson mindenhova.
Végül reszeljünk rá egy kis sajtot, ami majd jól rápirul. 🙂 Mehet a sütőbe, kb. 30 perc alatt rásül a tejfölös öntet és a sajt.
Ha kész pár percet hagyjuk hűlni, majd egy kis savanyúsággal tálalhatjuk! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: