Madártej, az isteni klasszikus

Gyerekkori kedvencem, mindig is imádtam, és a családban mindenki, szóval készült is gyakran.:) A rajta lévő hab miatt viszont sokáig nem mertem elkészíteni, mert féltem, hogy szétesik, nem fő meg, a krém meg vagy nem sűrűsödik be vagy leég. Szóval nem is olyan régen álltam neki életemben először egyedül csinálni, és azt kell mondjam, sokkal egyszerűbb, mint gondoltam! Csináljátok meg Ti is! 😉 Csak tej, tojás, vaníliarúd és egy kis cukor kell hozzá.

madartej_DSC03945

 

Hozzávalók:

1 l tej

5 db tojás

15 dkg porcukor

1 vanília rúd

 

 

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. A vanília rúd kikapart belsejével (én a rudat is bele szoktam dobni, hogy még abból is belefőjön a vanília íz) és a cukor nagy részével (egy kicsit hagyunk a habveréshez) felforraljuk a tejet, közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk. Ha már fehéredik, akkor hozzáadjuk a maradék cukrot. madartej_hab

Amikor felforrt a tej, akkor kivesszük a rudat, és egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tejbe. Ne tegyük túl szorosan őket, mert főzés közben megduzzadnak. ½-1 perc után a galuskákat óvatosan megfordítjuk, hogy a másik felük is főjön, aztán egy szedőlapát segítségével egy tálcára szedjük. Így folytatjuk a többi felvert tojáshabbal is.madartej_krem

Ha ezzel végeztünk, akkor elkészítjük a krémet is. A tejet átszűrjük. Egy kevés tejjel (kb. 1 dl) elkeverjük az előtte kézi habverővel kikevert tojás sárgákat, majd hozzáadjuk a többi tejhez. Addig főzzük kis lángon, míg kicsit be nem sűrűsödik, krémes állaga nem lesz. A tűzről levéve is folyton kevergessük, amíg langyosra nem hűl. Ekkor egy nagyobb tálba tesszük, vagy több kisebb tálkába eloszlatjuk a krémet, majd ráhelyezzük a habgaluskákat. Legalább pár órára hűtőbe tesszük, behűtve tálaljuk. Ennyi. 🙂

Culin’Art a Facebook-on is =>madartej_DSC03939

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!