Szódabikarbónás-joghurtos kenyér

Én, aki kelt tészta imádó vagyok abszolút az élesztős kenyérben hiszek! De azért a kiváncsiság hajt, hogy milyen lehet a más, szóval ezt is ki kellett próbáljam!:) Tudom, hogy olyan is van, amikor valaki nem ehet élesztőset, neki ez szuper alternatíva, másrészt akkor is, ha nincs élesztő, és/vagy nincs kedv lemenni boltba, de 3/4 órán belül mindenképpen kenyeret kell rittyentenünk. Ez előkészülettel, sütéssel, kóstolással ennyi idő, tényleg! 🙂 Jah, és elvileg ilyen az írek “szódás kenyere”.

 

Hozzávalók:szodabikarbonas_kenyer_DSC04794

50 dkg liszt (én 30 dkg teljes kiőrlésűt, 20 dkg sima lisztet használtam)

1 tk. só

1 csapott tk. cukor

1 tk. szódabikarbóna

2 pohár (3 dl) joghurt

2 dl víz

 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200°C fokra. A lisztet, sót, cukrot, szódabikarbónát jól összekeverjük egy tálban, majd mehet is rá a joghurt és a víz. Kézzel olyan nagyjából (mondhatnám, hogy feliből-harmadából) összedolgozzuk, és tényleg csak ennyire.

Egy kerek jénaiba sütőpapírt helyezünk (én körbe levágtam nagyjából, hogy ne legyen annyi a lelógó, hogy könnyebben meg tudjam fogni), és beleemeljünk a nagyjából összeállított tésztát. Eztán vizes kézzel kicsit elegyengetjük a tetejét, hogy egyenletes, sima legyen (szintén úgy nagyjából), majd kereszt alakban bevágjuk a tetejét (hogy kenyér formájú legyen).szobabikarbonas_joghurtos_kenyer

Más nincs is hátra, mint előre, toljuk be a sütőbe, és süssük kb. 35 percig. És már kész is van! 🙂 A tálból kivéve pár percet még azért hagyjuk hűlni rácson, hogy meg ne égessük meg a szánkat, de már lehet is enni! 😉

(Én, amikor csináltam reggel csináltam, a reggeli része volt. Felkelés után első dolgom a kenyér összeállítása, sütőbe helyezése volt. Utána tettem fel teának vizet, kávét, szeleteltem szalámit, sajtot, megterítettem, zöldséget mostam, tehát előkészültem a reggelihez. Addigra megsült a kenyérke is, és melegen ettük. 🙂 )

Forrás: Rupanerkonyha – 5 perces kenyér

Culin’Art a Facebook-on is, még több érdekességgel! =>szodabikarbonas_kenyer_DSC04791

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!