Én, aki kelt tészta imádó vagyok abszolút az élesztős kenyérben hiszek! De azért a kiváncsiság hajt, hogy milyen lehet a más, szóval ezt is ki kellett próbáljam!:) Tudom, hogy olyan is van, amikor valaki nem ehet élesztőset, neki ez szuper alternatíva, másrészt akkor is, ha nincs élesztő, és/vagy nincs kedv lemenni boltba, de 3/4 órán belül mindenképpen kenyeret kell rittyentenünk. Ez előkészülettel, sütéssel, kóstolással ennyi idő, tényleg! 🙂 Jah, és elvileg ilyen az írek “szódás kenyere”.
50 dkg liszt (én 30 dkg teljes kiőrlésűt, 20 dkg sima lisztet használtam)
1 tk. só
1 csapott tk. cukor
1 tk. szódabikarbóna
2 pohár (3 dl) joghurt
2 dl víz
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200°C fokra. A lisztet, sót, cukrot, szódabikarbónát jól összekeverjük egy tálban, majd mehet is rá a joghurt és a víz. Kézzel olyan nagyjából (mondhatnám, hogy feliből-harmadából) összedolgozzuk, és tényleg csak ennyire.
Egy kerek jénaiba sütőpapírt helyezünk (én körbe levágtam nagyjából, hogy ne legyen annyi a lelógó, hogy könnyebben meg tudjam fogni), és beleemeljünk a nagyjából összeállított tésztát. Eztán vizes kézzel kicsit elegyengetjük a tetejét, hogy egyenletes, sima legyen (szintén úgy nagyjából), majd kereszt alakban bevágjuk a tetejét (hogy kenyér formájú legyen).
Más nincs is hátra, mint előre, toljuk be a sütőbe, és süssük kb. 35 percig. És már kész is van! 🙂 A tálból kivéve pár percet még azért hagyjuk hűlni rácson, hogy meg ne égessük meg a szánkat, de már lehet is enni! 😉
(Én, amikor csináltam reggel csináltam, a reggeli része volt. Felkelés után első dolgom a kenyér összeállítása, sütőbe helyezése volt. Utána tettem fel teának vizet, kávét, szeleteltem szalámit, sajtot, megterítettem, zöldséget mostam, tehát előkészültem a reggelihez. Addigra megsült a kenyérke is, és melegen ettük. 🙂 )
Forrás: Rupanerkonyha – 5 perces kenyér
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: