Egy barátnőmtől kaptam kölcsön erdélyi útikönyvet és térképet utazásunk előtt, cserébe pedig ígértem egy finom sütit. Mi mást gasztrobloggerként? 😛 Eleinte csak puhatolóztam, vajon milyen sütinek örülnék, aztán kaptam egy konkrét receptet. Az arányokon volt mit finomítani, noh meg a csoki mázat is lecseréltem a tetején, de jelentem, tökéletesítettem a receptet. Másodszor már otthon csináltam meg, majd anyukám emlékeztetett, hogy a nagymami is csinált ám régen ilyet, szóval azt a receptet is megtalálom, így aztán tényleg tökéletes lett. 🙂
Diabetikus hozzávalók
Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg cukor/ 10 dkg gyümölcscukor
5 tojás sárgája
5 dkg Rama margarin
2 dkg (holland) kakaópor
20 dkg liszt/ 20 dkg fehér tönkölyliszt
1 csg. sütőpor
2,5 dl tej (ez picit több is lehet, a tojás és a margarin milyenségétől is függ)/ 2,5 dl 1,5%-os tej
Kenéshez:
2-3 ek. sárgabarack lekvár
Habhoz:
5 tojás fehérje
15 dkg cukor/ 10 dkg gyümölcscukor
1/2 citrom leve
Csoki mázhoz:
5 ek. víz
12 dkg cukor/ 7-8 dkg gyümölcscukor
2 ek. (holland) kakaópor
10 dkg margarin
(nem mondom kalória dús, 1-1 kocka belefér 🙂 )
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 150 oC-ra. A cukrot a margarinnal és a tojás sárgákkal habosra keverjük. Utána hozzáadjuk a kakaót, a tejet, a lisztes sütőport, és jól kikeverjük. Ha túl keménynek tartjuk a tésztát, akkor adjunk hozzá még egy kis tejet. Sütőpapírral bélelt tégla tepsiben kb. 25-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Miközben sül a tészta előkészülünk a fehérje felveréséhez is. A sütési idő vége felé elkezdjük gőz fölött felverni a habot. A víz nem kell forrjon, forró gőz kell. Úgy tegyünk egyik edényre másik edényt, hogy az ne érjen bele, és teljesen lefedje. Amikor már szépen gőzölög vegyünk le a lángból és tegyük rá a felső edényt a tojások fehérjével. Kezdjük el felverni. Amikor már fehéredik, akkor 2-3 részben adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét is. Verjük jó pár percig, amíg a habverő megáll a habban, legyen teljesen kemény. 🙂
A habfelverés közben a tészta is biztos megsült, ne felejtsük bent a sütőben! 🙂 Borítsuk ki tálcára, húzzuk le róla a sütőpapírt. Hagyjuk pár percig hűlni, majd ha már épp csak langyos, akkor mehet rá a hab. Oszlassuk el szép egyenletesen a habot, majd tegyük hűtőbe 1-2 órára, hogy teljesen kihűljön és a hab megszilárduljon. Ekkor fog szépen megkötni rajta a csoki máz (én itt rontottam el elsőre, nem vártam meg, míg teljesen kihűl).
A csoki mázhoz a cukrot a kis vízzel kakaóporral kis lángon összefőzzük (ez pár perc). Ha már teljesen egynemű és jó forró (de ne forraljuk), akkor kockázzuk bele a margarint és zárjuk is le. 1-2 perc alatt szépen beleolvad a margarin, ez idő alatt kevergessük szépen, ezzel is segítve az olvadást. Ha már teljesen elolvadt, akkor várjuk meg, míg kissé sűrűsödik is a csoki máz, ehhez lehet pár percet várnunk kell. Ne akarjuk túl hígan ráönteni a habra, mert lefolyik.
Ismét kell várjunk 1-2 órát, aztán már szeletelhetjük is. J Én speciál nem vagyok nagy csoki imádó, de ez nekem is bejött! 😉
Forrás: Mindegegybenblog.hu
Culin’Art a Facebook-on is, tartsatok velem ott is! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: