Fordított almás krémes – családi receptünk

Fordított almás krémes

 

Szintén családi recept, Márta nagynéném szokta csinálni, illetve mostmár én is. 🙂 Hogy miért fordított? Mert a tészta része úgy sül, hogy alul az alma, rá kerül a tészta, majd ha megsült ki kell fordítani, és úgy megy rá az almás krém. Isteni finom, könnyed édesség, ami almás is, vaníliás is, könnyű is – kell ennél több? 🙂

 

Hozzávalók (diabetikus, egészségesebb hozzávalók):

A tésztához:

1,5 kg almaalmas_kremes_DSCN0594

5 tojás

20 dkg cukor /15 dkg gyümölcscukor

1 csg. vaníliás cukor/ 1 tk. vaníliaaroma

1 dl tej

1 dl olaj

20 dkg liszt/ 20 dkg tönkölyliszt

1 csg. sütőpor

1 púpos tk. kakaópor

Kenéshez:

2 ek. rumaromaalmas_kremes_DSCN0610

Vaníliás réteghez:

2 csg. vaníliás pudingpor

7 dl tej

1 ek. liszt/ 1 ek. tönkölyliszt

5 ek. cukor/3 púpos ek. gyümölcscukor

25 dkg margarin

2 ek. vaníliaaroma

Tetejére:

kakaópor

 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra előmelegítjük, egy tégla tepsi alufóliával kibélelünk, majd margarinnal kikenjük. Az almát megmossuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük, és egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben.almas_kremes

A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tejjel, az olajjal jól kikeverjük, a tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük (amikor már fehéredik, akkor kezdjük hozzáadni a cukrot). A felvert habot óvatosan beleforgatjuk a keverékbe, majd a sütőporral összekevert lisztet is 3 részletben beleforgatjuk a tésztába. Ha túl keménynek tartjuk, nem csorgatható (nem kell folyós legyen, csak csorgatható), akkor még egy kis tejet tegyünk bele, hogy ne legyen sütés után túl száraz. A tészta jó felét rásimítjuk az almára, majd a maradékba belekeverjük a kakaóport, és foltokban ezt is ráöntjük, majd egy evőeszköz végével szépen márványosra húzzuk a tésztát. Mehet is a sütőbe, kb. 30-35 perc alatt kész pirosra sütjük.

TIPP! Ha kicsit magasabb, lágyabb tésztát szeretnénk, akkor készíthetjük 6 tojással is. A liszt mértékét viszont nem növeltem, így igazán könnyed tésztát kaptam. Kikeverésnél ugyanúgy jártam el, csak a tojásfehérje felverése után fakanálra váltottam, és nagyon óvatos, de határozott mozdulatokkal kevertem bele előbb a felvert habot a tojás sárgás, olajos krémbe, aztán pedig a sütőporos lisztet is csak 4-5 adagban forgattam bele.

Amikor már majdnem megsült, akkor a pudingot is elkészítjük, gyakorlatilag a hagyományos módon, csak kevesebb tejjel és kerül a pudingpor mellé 1 kanál liszt is. A tej nagy részét felrakjuk forrni, a maradék kb. 1,5 dl-ben csomómentesre keverjük a pudingport, a cukrot és a lisztet. Amikor felforrt a tej, akkor hozzáöntjük, és állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha már bugyog, akkor még egy fél perc, és kész is vagyunk. Vegyük le a tűzről, és ha tudjuk, akkor tegyük le kőre pár percre, hogy gyorsabban hűljön. Keverjük habosra a margarint, majd adjuk hozzá a meleg pudingot. Igen, melegen! Ne ijedjünk meg, a margarin megolvad. Egy kézi habverővel kevergessük óvatosan. Ahogy hűl a krém, 2-3 perc múlva már szépen összeáll, és teljesen sima lesz. 🙂 (korábban langyosan kevertem bele, de sokkal nehezebb volt teljesen simára keverni, szóval így jobb 🙂 ).almas_kremes_kesz

Közben ha megsült, akkor pár percet hagyjuk a tepsiben hűlni, majd egy tálcát ráfordítunk, aztán a tepsivel együtt megfordítjuk, noh így lesz fordított! 🙂 Az alufóliát óvatosan lehúzzuk róla. Ha már nagyjából kihűlt, akkor a rumaromát egyenletesen oszlassuk el rajta, aztán mehet rá a vaníliás krém is. Egy lapát segítségével egyengessük el a krém tetejét, végül szórjuk meg egy kevéske kakaóporral. Tegyük hűvös helyre min. 2-3 órára, végül szeleteljük fel, és már tehetjük is a család, a vendégek elé. 🙂

Culin’Art a Facebook-on is, tartsatok velem ott is! 🙂almas_kremes_DSCN0606

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!