Egy amerikai nagymama – egy volt kolléganőm volt barátjának a nagymamájának – receptje. Ez bonyolult, de elkészíteni egyáltalán nem az! 🙂 Nem is igazi kalács, nem kelt tészta. Inkább olyasmi, mint a püspökkenyér, de annál sokkal puhább, sokkal könnyedebb. Érdemes kipróbálni, akár kapásból dupla adaggal! 🙂
Alternatív diabetikus hozzávalók
Hozzávalók (2,5 dl-es pohár a mérce):
1 pohár cukor/ 3/4 pohár gyümölcscukor
2 tk. vanília aroma
¾ pohár olaj
2 pohár liszt/ 2 pohár tönköly liszt/teljes kiőrlésű liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. fahéj
1 csapott tk. só
2 pohár sütőtök/cukkini
½ pohár mazsola
1 pohár apróra vágott dió
TIPP! Sütőtökkel és cukkinivel is nagyon finom! Egyik íze sem érződik át, ahogy a tökös-mákos rétesben sem érezzük a tököt. Bátran próbáljátok ki! 😉
Elkészítése:
Készüljünk elő. Vágjuk apróra a diót, hámozzuk meg, szedjük ki a magokat a sütőtök/cukkini belsejéből, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, egy őzgerinc formát kizsírozunk.
A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília aromát és az olajat is folytonos kevergetés közben. A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót összekeverjük, utána 2 részletben a tojásos masszához keverjük. Végül hozzáadjuk az apróra vágott diót, a mazsolát és a sütőtököt.
Mehet is a tészta az őzgerincbe, egyenletesen eloszlatva, majd 1 órára tegyük a sütőbe. Ha megsült, vegyük ki, pár perc pihentetés után tegyünk rá egy tálcát, és fordítsuk ki rá. 15-20 perc múlva már szeletelhetjük is, langyosan és kihűlve is nagyon finom! 🙂
Sokáig puha marad, már ha megmarad.;)
Tartsatok Velem a Culin’Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jóóó! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: