Sütőtökös/cukkinis kalács

Egy amerikai nagymama – egy volt kolléganőm volt barátjának a nagymamájának – receptje. Ez bonyolult, de elkészíteni egyáltalán nem az! 🙂 Nem is igazi kalács, nem kelt tészta. Inkább olyasmi, mint a püspökkenyér, de annál sokkal puhább, sokkal könnyedebb. Érdemes kipróbálni, akár kapásból dupla adaggal! 🙂

 Alternatív diabetikus hozzávalók

Hozzávalók (2,5 dl-es pohár a mérce):

2 tojássutotokos_cukkinis_kalacs_DSCN0820

1 pohár cukor/ 3/4 pohár gyümölcscukor

2 tk. vanília aroma

¾ pohár olaj

2 pohár liszt/ 2 pohár tönköly liszt/teljes kiőrlésű liszt

1 tk. sütőpor

1 tk. fahéj

1 csapott tk. só

2 pohár sütőtök/cukkini

½ pohár mazsola

1 pohár apróra vágott dió

 

TIPP! Sütőtökkel és cukkinivel is nagyon finom! Egyik íze sem érződik át, ahogy a tökös-mákos rétesben sem érezzük a tököt. Bátran próbáljátok ki! 😉

 

Elkészítése:

Készüljünk elő. Vágjuk apróra a diót, hámozzuk meg, szedjük ki a magokat a sütőtök/cukkini belsejéből, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le.

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, egy őzgerinc formát kizsírozunk.sutotokos_cukkinis_kalacs

A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília aromát és az olajat is folytonos kevergetés közben. A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót összekeverjük, utána 2 részletben a tojásos masszához keverjük. Végül hozzáadjuk az apróra vágott diót, a mazsolát és a sütőtököt.sutotokos_cukkinis_kalacs_kesz

Mehet is a tészta az őzgerincbe, egyenletesen eloszlatva, majd 1 órára tegyük a sütőbe. Ha megsült, vegyük ki, pár perc pihentetés után tegyünk rá egy tálcát, és fordítsuk ki rá. 15-20 perc múlva már szeletelhetjük is, langyosan és kihűlve is nagyon finom! 🙂

Sokáig puha marad, már ha megmarad.;)

Tartsatok Velem a Culin’Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jóóó! 🙂sutotokos_cukkinis_kalacs_DSCN0825

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!