Márton-nap közeledtével gyakran kerül az asztalra liba párolt lila káposztával és hagymás krumplival. Én most a változatosság kedvéért másképp csináltam. Az ecetes lila hagyma salátával tálalt fogás nálunk osztatlan sikert aratott!
Hozzávalók:
Libához:
2 kisebb libamell és 2 kisebb libacomb
1 szál póréhagyma
3 db közepes sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 citrom héja
5 ek. liba zsír
Burgonyához:
1,5 kg (sárga) krumpli
3 ek. liba zsír
8 dkg liba tepertő
2 kis fej lila hagyma
só
TIPP! Az alaplét és a benne főtt zöldségeket krémlevesek alapjaként is felhasználhatjuk.
Elkészítés:
A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket egy nagyobb fazékban felrakjuk főni. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk a fűszereket (sót, borsot, kakukkfüvet) és a citrom héját. Kis lángon még egy fél órát hagyjuk rotyogni, majd zárjuk le, hagyjuk pár percet állni, utána pedig szűrjük át a levet egy nagyobb fazékba. A húsok bőrös oldalát átlósan bemetsszük, és jól megsózzuk-borsozzuk. Az alaplét újra felforraljuk, aztán beletéve az előkészített húsokat, kis lángra letekerve 5 percet hagyjuk főni, utána kivesszük őket és lecsepegtetjük. Egy vastag falú serpenyőben a zsiradékkal együtt megpirítjuk a húsokat. Először bőrös felével lefelé 3 percig, majd megfordítva még 2 percet. Ekkor a lángot levesszük egész kicsire, majd letakarva mindkét oldalát további 15-15 percig sütjük. Mivel meg is főztük előtte, ezért finom, porhanyós marad a husi. Tálcára szedve, lazán letakarva még 15 percig állni hagyjuk.
A megfőtt krumplit megpucoljuk, áttörjük, jól megsózzuk. Az apróra vágott hagymát és tepertőt a zsiradékon kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk az áttört burgonyát és 5 percig együtt pirítjuk őket tovább, közben néhányszor megkeverjük (az alját is kaparjuk fel, hogy ne égjen oda).
Forrás: Nemvagyokmesterszakács
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: