Főtt-sült liba hagymás-tepertős burgonyával

Márton-nap közeledtével gyakran kerül az asztalra liba párolt lila káposztával és hagymás krumplival. Én most a változatosság kedvéért másképp csináltam. Az ecetes lila hagyma salátával tálalt fogás nálunk osztatlan sikert aratott!

Hozzávalók:

Libához:

2 kisebb libamell és 2 kisebb libacomb

1 szál póréhagyma

3 db közepes sárgarépa

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

só, 5-6 szemes bors, kakukkfű

1 citrom héja

5 ek. liba zsír

Burgonyához:

1,5 kg (sárga) krumpli

3 ek. liba zsír

8 dkg liba tepertő

2 kis fej lila hagyma

TIPP! Az alaplét és a benne főtt zöldségeket krémlevesek alapjaként is felhasználhatjuk.

Elkészítés:

A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket egy nagyobb fazékban felrakjuk főni. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk a fűszereket (sót, borsot, kakukkfüvet) és a citrom héját. Kis lángon még egy fél órát hagyjuk rotyogni, majd zárjuk le, hagyjuk pár percet állni, utána pedig szűrjük át a levet egy nagyobb fazékba. A húsok bőrös oldalát átlósan bemetsszük, és jól megsózzuk-borsozzuk. Az alaplét újra felforraljuk, aztán beletéve az előkészített húsokat, kis lángra letekerve 5 percet hagyjuk főni, utána kivesszük őket és lecsepegtetjük. Egy vastag falú serpenyőben a zsiradékkal együtt megpirítjuk a húsokat. Először bőrös felével lefelé 3 percig, majd megfordítva még 2 percet. Ekkor a lángot levesszük egész kicsire, majd letakarva mindkét oldalát további 15-15 percig sütjük. Mivel meg is főztük előtte, ezért finom, porhanyós marad a husi. Tálcára szedve, lazán letakarva még 15 percig állni hagyjuk.

A megfőtt krumplit megpucoljuk, áttörjük, jól megsózzuk. Az apróra vágott hagymát és tepertőt a zsiradékon kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk az áttört burgonyát és 5 percig együtt pirítjuk őket tovább, közben néhányszor megkeverjük (az alját is kaparjuk fel, hogy ne égjen oda).

Forrás: Nemvagyokmesterszakács

Tovább a blogra »