A SÜTNICAKE Sütemény- és tortafesztiválon jártam (fényképes beszámoló)

Amikor megláttam az eseményt, rögtön tudtam, hogy ott a helyem! 🙂 Ma reggel, mindjárt nyitás után nem sokkal ott is voltam, mivel tervezetten 10:15-től már volt egy olyan előadás, ami engem nagyon érdekelt. Elővételben megvettem a jegyet, így nem kellett sokat várnom a bejutásra.Tortafesztival_DSCN1142

Az Iparművészeti Múzeum aulájában került megrendezésre a kiállítás és vásár, impozáns helyszín, én amúgy is nagyon szeretem. Az aula közepén kerültek kiállításra a tortakészítő versenyre készült „Alice csodaországban” témájú torták. Rengeteg volt. Nem számoltam meg, de vagy 50-60 torta biztos volt. Érdekes volt látni, mennyire másként látják az alkotók Alice világát. 🙂 Mindet nem is fotóztam, csak ami engem megfogott valamiért.Alice_DSCN1093Alice_DSCN1100Alice_DSCN1099Alice_DSCN1096 Alice_DSCN1095 Alice_DSCN1094Mentem egy kört a cukrászdák és mindenféle süteményárusok között is. Rengeteg féle volt, mindenki megtalálhatta az ő szájízének megfelelőt. Csupa-csupa édesség. Sós süteményt kedvelőknek nem ajánlom. 🙂 Retesbolt_DSCN1102

Sugarshop_DSCN1107A „divat” édességek is jelen voltak persze. Több helyen árultak macaront, cupcake-et, süteménynyalókát. Macaron_DSCN1104Emellett voltak glutén- és cukormentes édességek is, sőt, itt alapanyagokat (eritritet, lisztkeverékeket is lehetett vásárolni). Több helyen találkozhatunk különféle flódnikkal is. Nálunk ez karácsonyi süti, de az egyik helyen megkóstoltam a karácsonyra hangolódás jegyében. 🙂 Mi mák, dió és alma töltelékkel készítjük. Láttam 4. rétegként szilva lekvárt is benne, illetve valahol a sorrend más volt, például alul volt az almás réteg, rajta a mák és dió rétegek. Én hamarosan újra elkészítem, hogy Nektek is meg tudjam mutatni még időben a receptet, hátha többen kipróbálnátok a beigli helyett/mellett. 🙂Horvath_cukraszda_DSCN1108A tortakiállítás mellett mindkét nap előadások is vannak. Engem a szombat reggeli 2 előadás érdekelt legjobban, ezeket végig is hallgattam. Igaz, állni kellett. (Ez talán nem volt olyan szerencsés 30-40 perces előadásokra). Az első előadás technikai problémák miatt kicsit később kezdődött. Kárai Dávid, Ízhuszár karácsonyi gasztro ajándékok témában tippet adott nekünk, hogy készítsünk sós karamellt ajándékba, és csomagolási tippeket adott. Karai_David_DSCN1089Elmesélte, hogy a maga készítette ajándékok egyetemi évektől indultak neki, amikor pénze nem nagyon volt, de szeretett volna mégis valamit adni. Ez a sós karamell erre jó példa, hiszen nem drága alapanyagokból készül, és nem is bonyolult. Adott még egy manapság nagyon divatos gasztro ajándék tippet. egy sütemény száraz hozzávalóit rétegezzük befőttes üvegbe, a legjobb, ha sokféle és sokszínű hozzávaló kell bele, mert ettől lesz igazán látványos. Amikor arról kérdezték tudja-e már idén mivel készül majd a karácsonyra, akkor elmondta, hogy várhatóan házi bonbonokkal, amiben még nincs sok tapasztalata, de szeretné azt is kipróbálni.

Modos_Aniko_DSCN1115A következő előadás a macaron készítésről szólt. Megmondom őszintén, eddig nem voltam oda érte különösen, viszont már nagyon kiváncsi voltam, hogy miért vannak sokan úgy oda érte, miért olyan különleges. Mivel párom édesapjának készülök ilyet sütni, gondoltam nem árt, ha hallok néhány tanácsot egy szakértőtől. Módos Anikó (Party Macaron) sok érdekességet mesélt, tippeket adott mind a hozzávalók, mind az elkészítés kapcsán. Például, hogy fontos, hogy finommá őrölt mandulalisztet használjunk hozzá, ne őrölt mandulát. Modos_Aniko_DSCN1133Fontos az is, hogy a tojás friss tojás legyen, hogy ne csapódjon ki belőle sütés közben víz. Tanácsolta azt is, hogy a tölteléket már előző nap készítsük el, hogy mire megsül és kihűl a kéreg, akkor már meg is tudjuk tölteni. Továbbá, hogy a kérget néhány nappal előbb is elkészíthetjük és készen, kisütve lefagyaszthatjuk, pont olyan jó lesz, mint frissen (de nem hetekre, hónapokra). Modos_Aniko_DSCN1121A lényeg, hogy csak a kérget fagyasszuk, ne megtöltve. Meg még sok-sok tippet felírtam, de ezeket előbb kipróbálom, aztán majd beszámolok nektek! 😉 Az előadás végén ki is lehetett próbálni a macaron töltést, sőt, meg is kóstolhattuk, amit mutatóba hozott Anikó. Modos_Aniko_DSCN1138

Szerencsére elől álltam, így sikerült kóstolóhoz jutnom is. 🙂 Ennek a kérge kakaós, a töltelék pedig étcsokis, narancsos, fahéjas, szegfűszeges – karácsonyi ízvilágot tükröző.Modos_Aniko_macaron_DSCN1141

Összességében jól éreztem magam, kaptam jó tippeket, kóstoltam finomságokat – még ha nem is voltak olcsók (és ugye a belépő is 2000 Ft volt – elővételben volt ennyi). Ami nekem még teljesebbé tehette volna az élményt, ha kiegészítőket, dekorációhoz szükséges alapanyagokat, eszközöket is tudok vásárolni (1-2 helyen volt ugyan, de csak úgy tessék-lássék módjára).Tortafesztival_DSCN1142

Még holnap (november 9-én) is látogatható a rendezvény az Iparművészeti Múzeumban. Ajánlom azoknak, akik szeretnének csodaszép tortákat látni „Alice csodaországban” témában, sok-sok finomságot megkóstolni, valamint különféle gasztro témájú előadásokat hallgatni. 🙂

További részletek a SütniCake Sütemény- és tortafesztivál Facebook eseményénél, illetve a SütniCake honlapján.

Tartsatok velem a továbbiakban itt is, a Budapesti Szuperinfó hasábjain és a Facebook-on is, mert főzni-sütni jóóó! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!