Házi libazsír tepertővel

Mi rendszeresen készítünk otthon, nem csak Márton napkor. Liba helyett például kacsából vagy disznóból is készíthetjük. Nincs is jobb egy kis zsíros kenyérnél lila vagy zöldhagymával, főleg ha egy kis tepertő, sőt még egy kis máj is kerül bele. És ha minden házi, hát az még jobb! 🙂

Hozzávalók:

1 kg bőrös háj

1-2 db kis máj

lila hagyma (a szülők/ nagyszülők kertjéből)

házi sütésű kenyér

só, őrölt pirospaprika

Elkészítése:

A bőrös hájat apró darabokra vágjuk (ha nem zsírral együtt szeretnénk eltenni, akkor nagyobb darabokra). Tegyük fel a tűzhelyre egy olyan edénybe, amiben várhatóan nem fog leragadni. Az elején gyakran kevergessük, amíg nem enged levet. Ha már engedett, akkor elég néha kevergetni. Ha teszünk bele májat, akkor azt akkor tegyük bele, ha már kisült nagyrészt a zsírja és kezd pirosodni a tepertő. A májat csak 2-3 percre tegyük a zsírba sülni. Figyeljünk, hogy ne piruljon túl, ne kapjon vastag kérget, mert akkor kiszárad. Ha megsült vegyük ki egy tányérra, süssük jó pirosra a tepertőt. Mivel a zsír forró marad még a tűzről levéve egy kicsit meg tovább is sül. Amikor már csak langyos, akkor kisebb dobozokba adagoljuk, majd a kés végével szétmorzsált, vagy apróra vágott máj darabokat is eloszlatjuk a kiadagolt tepertős zsírokban.

Amikor teljesen kihűlt, akkor lefedjük és hűtőbe tesszük. Több hétig eláll.

Tálaláskor kivesszük, és a kenyérre kenjük. Ízlés szerint sózzuk, aki szereti őrölt pirospaprika is mehet rá, és persze elmaradhatatlan mellőle a hagyma. 🙂 Én lila hagymát vagy zöldhagymát javaslok. Még jobb, ha házi sütésű kenyérrel/ bagettel tálaljuk. Ez sem nehéz, próbáljátok ki bátran. Itt találtok 5 féle kenyeret. A képen gyökérkenyérrel tálaltam.

Tartsatok velem a budapesti Szuperinfó hasábjain és a Culin’Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jóóó!:-)

Tovább a blogra »