Lassan jön a karácsony, tele lesznek a boltok naranccsal, mandarinnal, mindféle citrussal. Itt az ideje, hogy a héját is felhasználjuk. És persze úgy, hogy ne aggódjunk annyira a rajta lévő mindenféle mesterséges anyagok miatt. A kandírozott gyümölcs önmagában is finom, de tehetjük akár gyümölcskenyérbe, beiglibe, de sütik mellett akár adventi koszorúra is dísznek. 🙂
Hozzávalók:
½ teáskanál szódabikarbóna
citrusfélék héja
kristály cukor
víz
TIPP! Én most vegyesen készítettem (citrom, narancs, pink grapefruit), de egyféle gyümölcsből is készíthetjük.
Elkészítése:
Még mielőtt megbontanánk a gyümölcsöt tegyük 1 percre felforralt szódabikarbónás vízbe. A gyümölcsnek állaga nem változik meg, ellenben a héjat szépen letisztítja, leoldja, ami nem oda való. Ha kivettük, akkor alaposan töröljük meg. Egy kés segítségével mintha szeleteket akarnánk vágni úgy vágjuk be a héját, majd pedig kézzel szépen le tudjuk hozni. Ez narancs és grapefruit esetében működik, én a citrom héját szép vékonyan levágtam csíkokban.
Ezután a fehér részt amennyire csak lehet vágjuk még le róla, különben keserű lesz. Én deszkára szorítva, kis darabokban vágtam le, figyelve, nehogy átvágjam. Mikor mind megvolt, akkor szép vékony csíkokra felvágtam, és így került bele egy befőttesüvegbe, amit aztán felengedtem vízzel addig, hogy ellepje.
Innentől kell türelmesek legyünk kicsit. 🙂 4 napig áztatnunk kell, és naponta egyszer lecserélni rajta a vizet. Eddigre lesz szép átlátszó a héj. Ekkor újra leszűrjük, majd tiszta vízzel felrakjuk forrni. Jó 5 percig forraljuk, majd ismét leszűrjük, és megmérjük. A gyümölcs súlyával megegyező mennyiségű kristálycukorral – ezúttal már víz nélkül – visszarakjuk a tűzre, és kis lángon ráolvasztjuk a cukrot. (Ne nagy lángon, mert akkor karamellizálódik, az már más). Akkor jó, amikor már szép üvegesen fénylenek és a cukorszirup habzik. Egy kanál/villa segítségével sütőpapíros tálcára helyezzük a csíkokat, minél jobban szétterítve, hogy ne ragadjanak teljesen össze. 1 napig így szárítjuk, majd már csomagolhatjuk is. 🙂
Nekem 1-1 narancsból, citromból és pink grapefruitból lett ez a 2 zacskó. Érdemes kapásból dupla adagot készíteni. 🙂
Forrás: Dinavilága
Tartsatok velem a budapesti Szuperinfó hasábjain és a Culin1Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jó!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: