A virsli nálunk nagy kedvenc, meg nekem a kelt tészta is, úgyhogy ideje volt, hogy ötvözzem 🙂 Limaránál találtam egy nagyon jó kis receptet, melyet kicsit tovább gondoltam. Készült mustáros-sajtos és kecthupos-sült hagymás töltelékkel is. Egyszerű, nem több órás kelesztésű, szóval bátran álljunk neki hétköznap vacsorára is! 😉
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg fehér tönkölyliszt/ sima búza fehérliszt
1 kisebb tojás
1,5 dl natúr joghurt
3 evőkanál olaj
0,7 dl langyos víz
½ teáskanál cukor
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
8 nagyobb v. 12 kisebb virsli
ketchup/ mustár
sült hagyma
bacon szeletek
A tetejére:
1 kisebb tojás megkenni
szezámmag /2-3 dkg reszelt sajt
A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és a tojást, valamint a langyos cukros vízben felfuttatott élesztőt. Lágy, kalács tészta állagú tésztát gyúrunk belőle. Lefedve, meleg helyen fél órát kelesztjük. Addig előkészülünk a többi dologgal. A virsliket megpucoljuk, ha szükséges, a sajtot lereszeljük, egy nagy gáztepsit olajjal kikenünk.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Ha megkelt a tészta 8 virsli esetén 2, 12 virsli esetén 3 részre osztjuk. A részeket egyesével kinyújtjuk, kb 4-5 centivel magasabbra, mint egy virsli magassága, széltében pedig amennyire engedi. Egy téglalapot 4-be vágunk, a darabok közepébe mehet a kutchup vagy mustár ízlés szerint, arra pedig ízlés szerint sült hagyma (el is hagyható), és a sima vagy baconbe tekert virsli.
2 féle módszerrel formázhatjuk a tésztát. Simán ráhajtjuk a lelógó oldalakat jól meglapogatva, vagy pedig oldalt becsíkozva átlósan egymásra hajtjuk a csíkokat. A bundázott virsliket lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezám maggal vagy reszelt sajttal, és már mehet is a sütőbe. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket, majd pár perc múlva tálalhatunk is. Vigyázat, ne égessük meg a nyelvünket! 🙂
Forrás: Limarapéksége
Tartsatok velem a budapesti Szuperinfó hasábjain és a Culin1Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jó!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: