Vaníliás tejberizs házilag almakompóttal

Újabb blogkóstoló, immár a 20. 🙂 Nekem pedig a 3. részvételem. Ezúttal a Serpenyővirtuózok a házigazdák, és a sorsolás alapján a Hogymegtudjuknézni Mártijától készítettem el ezt a finomságot. Tejbegrízt számtalanszor készítettem már, a tejberizs viszont eddig valahogy kimaradt, de már régóta terveztem. Így kapóra jött Márti receptje. Mivel hazahozatalra is készítettem (szüleim cukorbetegek), ezért cukor helyet eritritollal és gyümölcscukorral.

(Eritritol helyett gyümölcscukorral vagy rendes cukorral is elkészíthetitek. Fehér cukorból picivel több kell bele.)

Hozzávalók (4 adag):

A tejberizshez:

2 dl vízvanilias_tejberizs_almakompottal_DSCN1884

15 dkg rizs

5 dl tej

1 vaníliarúd

4 evőkanál eritritol

5 dkg margarin

Az almakompóthoz:

60 dkg alma

2 rúd fahéj

2 dl víz

3 evőkanál gyümölcscukor

TIPP! Próbáljátok ki kakaósan is (a tejberizsbe, mikor már majdnem kész, keverjetek bele 1 teáskanál holland kakaóport. Így is isteni finom! Vagy akár almakompót helyett lekvárral vagy csokiöntettel. 🙂

 

Elkészítése:

A vizet egy jénaiba öntjük, a rizst 2-3x átmossuk, utána leöntve róla a vizet mehet bele ez is a jénaiba. Közepés lángon elkezdjük főzni (ha van lángelosztónk, akkor azon). Amikor felszívta az összes vizet, akkor mehet rá a tejben elkevert eritritol és vanília (a rudat félbevágjuk, majd egy kés hegyével a közepéből a magokat kikaparjuk – a magokat és a rudat is beletesszük) és a margarin. Innentől kb. 30 percig főzzük még (de figyeljünk, mert a rizs fajtájától is függ!), közben gyakran megkeverjük, hogy ne kapjon le.vanilias_tejberizs

Közben megpucoljuk, és felkockázzuk az almát. A vízzel és a fahéj rudakkal feltesszük párolni(én a fahéjat teás fűtasakba szoktam tenni, így könnyebben megtalálom a végén). Addig pároljuk (kb. 5-7 perc), amíg már elkezd szinte már szétfőni. Ekkor egy serpenyőbe felolvasztjuk a gyümölcscukrot (ez nem fog szépen karamellizálódni, mint a fehércukor), majd egy kiszedő lapát segítségével ráemeljük az almát. Még 1-2 percig kevergetjük, majd el is készültünk.vanilias_tejberizs_almakompottal

Ezidő alatt a tejberizs is elkészül. Kis tálkákba kiadagoljuk őket, majd mehet rá az almakompót is. Aki akarja még egy kis fahéjjal megszórhatja. Melegen és hidegen egyaránt finom. 🙂 Ha maradna, akkor hűtőben tároljuk.

Forrás: Hogymegtudjuknézni.cafeblog.hu

Tartsatok velem a budapesti Szuperinfó hasábjain és a Culin’Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jó!vanilias_tejberizs_almakompottal_DSCN1884

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!