Pont 1 éve készítettem el először ezt a tortát, aztán 1 hét alatt még 2x, és azóta is számtalanszor.:-) Ez egy nem szokványos torta, ami ráadásul nagyon finom, és még elkészíteni is könnyű! 🙂 Aki a mákos dolgokat szereti, az ezt is imádni fogja! De még aki nem nagy mákimádó az is, mert tényleg nagyon finom. Nagyon feldobja a benne lévő lekvár és a mascarpone-s krém.
Alternatív diabetikus hozzávalók kékkel
Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg liszt/ tönköly liszt
½ csg. sütőpor
15 dkg margarin
5 dkg porcukor/ 3 dkg gyümölcscukor vagy eritritol
1 citrom reszelt héja
6 tojás
15 dkg cukor/ 10 dkg gyümölcscukor vagy eritritol
Töltelékhez:
25 dkg mascarpone
2 dl tejföl (20%-os)
2 csg. vaníliás cukor/ 2 tk. színtelen vanília aroma v. vaníliás gyümölcscukor
½ citrom leve
½ csésze áfonya lekvár (vagy más piros lekvár, pl. cseresznye, meggy, szilva, szeder…) / diabetikus lekvár
Elkészítése:
A sütőt 165 0C-ra előmelegítjük (lehetőleg alul-felül sütést válasszunk), egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt rakunk.
A mákot a liszttel és sütőporral összekeverjük, egy másik tálban a puha margarint a porcukorral és a citrom héjával habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgájákat egyesével a vajas krémhez adjuk. A tojásfehérjéket a cukorral felverjük, majd harmadonként óvatosan ezt is a tojásos krémhez keverjük. Végül kis adagokban a mákos lisztet is hozzáadjuk a tojásos-vajas krémhez. Öntsük a formába, a tetejét egyengessük el, és tegyük a sütőbe kb. 30-40 percre. Ha kész, akkor vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos, akkor a szélén késsel körbevágjuk, óvatosan levesszük róla a tortaforma szélét és félbevágjuk, így két részben hagyjuk teljesen kihűlni.A töltelékhez a lekvár kivételével a többi hozzávalót keverjük jól ki. Ha teljesen kihűlt a tészta, akkor az alsó részére visszazárjuk a tortaformát, majd mehet rá a lekvár, amit jól kenjünk szét, egyengessünk el. Ekkor jöhet rá a krém fele, amit szintén egyenletesen oszlassunk el, aztán rakjuk rá a tészta másik felét, és picit nyomkodjuk rá. Végül jöhet rá a krém másik fele, amit szépen kenjünk el rajta. Tálalás előtt 3-4 órára/1 estére tegyük hűtőbe.
Szemes mákkal, lekvárral, kandírozott citromkarikákkal, marcipánnal egyaránt díszíthetjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: