Nagyon szeretem a lencsét (és a babot is), különösen, ha bőrke/ csülök vagy kolbász is van hozzá. Sőt, tejfölös habarással még finomabb! 🙂 Édesanyám hagyományosan habarás nélkül készíti és tésztával, de érdemes megkóstolni tejfölösen is, egy más ízvilág lesz, ami nagyon finom!
Hozzávalók:
2-3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
só, bors
½ szál kolbász/30 dkg füstölt csülök/ bőrke
1 púpos ek. zsír
3+1 ek. liszt
1 kk. pirospaprika
2 dl tejföl
Elkészítése:
A lencsét előző este (vagy legalább főzés előtt 2-3 órára) beáztatjuk. Ha bőrkét teszünk a levesbe, azt is áztassuk be (nálunk ez a szalonna/ sonka bőre, ami kemény, nem esszük meg, de lencse- és bablevesbe belefőzzük, és nagyon finom). Az egész hagymát, fokhagymákat és a felkarikázott zöldségeket a lencsével, bőrkével, csülökkel – ha ezt teszünk bele- feltesszük főni. Ha már majdnem forr, akkor hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, babérlevél). Ha kolbászt teszünk bele, azt csak akkor dobjuk bele kis darabokban/felkarikázva, ha már majdnem megfőtt a leves, hogy ne főjön szét.
Ha minden megfőtt, akkor mehet bele a rántás. A lisztet (3 ek.) a zsíron megpirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és mehet bele a pirospaprika. Utána ehhez 3-4 evőkanál levet merünk a levesből, és így adjuk hozzá. Utána a tejfölt jól kikeverjük 1 ek. liszttel, majd ehhez is merült a léből, és utána így adjuk a leveshez. Megkóstoljuk, hogy elég fűszeres-e, majd még egyet hagyjuk rottyanni, és már kész is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: