Kenyérlángos

Ha már tél, akkor kenyérlángos. Bár igazából nem is kell, hogy hűvös legyen hozzá. 🙂 De a legtöbben ilyenkor télen, karácsonyi vásárokon találkoznak vele. De otthon is bátran elkészíthetjük, nagyon egyszerű. És isteni finom, nem lehet abbahagyni! Az a sült fokhagymás-tejfölös, bacon-ös, hagymás illat, hmmm…. 😛

 Egészségesebb, diabetikus hozzávalók:

Hozzávalók:

Tésztához:  kenyerlangos_DSC01305_kicsi

40 dkg liszt/ 20 dkg tönköly fehér liszt + 20 dkg teljes kiőrlésű/rozs liszt

1 dl tej (zsírszegény)

1 tk. cukor

3 dkg élesztő

3 ek. olaj/ olívaolaj

2 szem krumpli összetörve – elhagyható

Feltéthez:

2 dl tejföl (zsírszegény)

só, bors

2 gerezd fokhagyma

15 dkg kockára vágott bacon

1 fej lila hagyma

10 dkg reszelt sajt (zsírszegény, pl. Óvári, Anikó, mozzarella)

 

Elkészítése:

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, közben egy tálban a lisztet a sóval vegyítjük, majd az olajat is hozzáadjuk. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is a liszthez adjuk, és a krumplit – ha kerül bele -, aztán összegyúrjuk a tésztát. A krumplitól még „igazibb” lesz a tészta, de ha nem lenne otthon csak ez miatt ne halasszuk el a készítését! 🙂 Ha szükséges, akkor még egy lisztet vagy egy csöpp meleg vizet is adhatunk hozzá. A tésztát egy 15 percig letakarva kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük, a tepsit olajjal kikenjük, és előkészítjük a feltételeket. A hagymát felszeleteljük, a sajtot lereszeltjük, a bacont összevágjuk (ha nem kockára vágottat vettünk), a tejfölt a sóval, borssal, zúzott fokhagymával kikeverjük. A tésztát olajos kézzel belenyújtjuk a tepsibe (ameddig tudjuk, addig a levegőben kézzel lapogatjuk, majd utána a tepsiben is nyugodtan nyomkodjuk, egyengessük el, nem fog lesülni). Így üresen mehet a sütőbe. Ha már kezd pirulni, és majdnem kész, akkor kivesszük, és rátesszük a feltéteket. Először a fokhagymás tejfölt, aztán a bacont, a lilahagymát, és legvégül a sajtot. Visszatesszük a sütőbe még egy 10-15 percre. Épp csak addig süssük, amíg a sajt ráolvad, és esetleg picit elkezd pirulni. Felszeleteljük, és már tálalhatjuk is. Frissen, melegen a legjobb!:-)kenyerlangos_DSC01295_kicsiA kép nem csalás 🙂 A jobb felén valóban van egy kis ketchupos alapú a tejfölös helyett, mert egyik barátom nem szereti a tejfölt (ne kérdezzétek hogy lehet, én sem értem 🙂 ), és neki akartam kedvezni. Ketchuposan is jó, de én maradok a fokhagymás tejfölösnél!:P

Culin’Art a Facebook-on is =>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!