Ha már tél, akkor kenyérlángos. Bár igazából nem is kell, hogy hűvös legyen hozzá. 🙂 De a legtöbben ilyenkor télen, karácsonyi vásárokon találkoznak vele. De otthon is bátran elkészíthetjük, nagyon egyszerű. És isteni finom, nem lehet abbahagyni! Az a sült fokhagymás-tejfölös, bacon-ös, hagymás illat, hmmm…. 😛
Egészségesebb, diabetikus hozzávalók:
Hozzávalók:
40 dkg liszt/ 20 dkg tönköly fehér liszt + 20 dkg teljes kiőrlésű/rozs liszt
1 dl tej (zsírszegény)
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
3 ek. olaj/ olívaolaj
só
2 szem krumpli összetörve – elhagyható
Feltéthez:
2 dl tejföl (zsírszegény)
só, bors
2 gerezd fokhagyma
15 dkg kockára vágott bacon
1 fej lila hagyma
10 dkg reszelt sajt (zsírszegény, pl. Óvári, Anikó, mozzarella)
Elkészítése:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, közben egy tálban a lisztet a sóval vegyítjük, majd az olajat is hozzáadjuk. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is a liszthez adjuk, és a krumplit – ha kerül bele -, aztán összegyúrjuk a tésztát. A krumplitól még „igazibb” lesz a tészta, de ha nem lenne otthon csak ez miatt ne halasszuk el a készítését! 🙂 Ha szükséges, akkor még egy lisztet vagy egy csöpp meleg vizet is adhatunk hozzá. A tésztát egy 15 percig letakarva kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük, a tepsit olajjal kikenjük, és előkészítjük a feltételeket. A hagymát felszeleteljük, a sajtot lereszeltjük, a bacont összevágjuk (ha nem kockára vágottat vettünk), a tejfölt a sóval, borssal, zúzott fokhagymával kikeverjük. A tésztát olajos kézzel belenyújtjuk a tepsibe (ameddig tudjuk, addig a levegőben kézzel lapogatjuk, majd utána a tepsiben is nyugodtan nyomkodjuk, egyengessük el, nem fog lesülni). Így üresen mehet a sütőbe. Ha már kezd pirulni, és majdnem kész, akkor kivesszük, és rátesszük a feltéteket. Először a fokhagymás tejfölt, aztán a bacont, a lilahagymát, és legvégül a sajtot. Visszatesszük a sütőbe még egy 10-15 percre. Épp csak addig süssük, amíg a sajt ráolvad, és esetleg picit elkezd pirulni. Felszeleteljük, és már tálalhatjuk is. Frissen, melegen a legjobb!:-)A kép nem csalás 🙂 A jobb felén valóban van egy kis ketchupos alapú a tejfölös helyett, mert egyik barátom nem szereti a tejfölt (ne kérdezzétek hogy lehet, én sem értem 🙂 ), és neki akartam kedvezni. Ketchuposan is jó, de én maradok a fokhagymás tejfölösnél!:P
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: